Здраве и красота

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

Предизвикват и напълняване

19.08.2019г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете, че не е добре за вас и въпреки това го правите. Посягате към поничката с шоколад, когато влизате в кафенето сутрин преди работа. Този и още много вредни навици са по-опасни за здравето, отколкото предполагате, особено ако имате диабет тип 2. Дори да нямате, може да се сдобиете с това изключително неприятно и опасно за цялостното здраве заболяване.

Кои са вредните навици, за които не си давате сметка, че повишават риска от диабет тип 2 още повече?

8 златни правила на закуска за диабетици>>>

Пиете напитки със захар

Течните празни калории са не по-малко опасни от тези в храните. Избягвайте да пиете газирани и подсладени напитки без значение дали съдържат захар или изкуствени подсладители, защото те повишават значително риска от диабет тип 2, както и тип 1.

Пропускате закуската

Продължителното пропускане на хранения, каквото е лишаването от закуска, повишава драстично нивата на риск от диабет тип 2. Това се дължи на факта, че нивата на кръвната захар спадат много драстично при продължително гладуване, а след консумация на храна се повишават рязко. Това създава условия за поява на инсулинова резистентност на клетките, както и изтощение на панкреаса.

Не консумирате зеленчуци или ядете твърде малко

За да намалите риска от диабет или да регулирате кръвната захар, ако вече страдате от това заболяване, трябва да наблегнете на зеленчуците, най-вече на тези, които не съдържат нишесте. Фибрите в тях, както и полезните въглехидрати, поддържат кръвната захар в нормални граници.

Избягвате рибата

Рибата е най-добрият източник на мазнини и протеини. Те са ви необходими за поддържането на здравословни граници на кръвната захар и холестерола. Зарежете бургерите и пържените картофки. Наблегнете на рибата поне 3 пъти седмично.

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет>>>

Консумирате храни с високо съдържание на нишесте

Нишестето е прост въглехидрат, който рязко повишава кръвната захар и създава условия за трупане на мастна тъкан. Такива храни са картофите, оризът, белият хляб, пастата.

Свързани статии

Ядете през нощта

Ако имате лошия навик да ставате през нощта и да отваряте хладилника за нещо вкусно, трябва да го изкорените. Той е пагубен за обмяната на веществата. Дори късната вечеря е вредна, камо ли среднощното угощение. Нивата на кръвната захар скачат във време, в което организмът е потиснал секрецията на инсулин. Това може да предизвика сериозна каша в метаболизма и да повиши многократно риска от диабет.

Страдате от емоционално хранене

Всеки път, когато ви е нервно или сте преуморени, ядосани или се страхувате от нещо или за някого, посягате към хладилника и вадите от него нещо сладко. Преяждането от емоционални подбуди не само повишава теглото ви, но и риска от диабет.

Косвени признаци за наличие на диабет>>>

Лягате си късно

Ако си лягате късно, а ставате рано, трябва да знаете, че и това нарушава обмяната на веществата ви. По-малко от 6 часа сън на денонощие пречи на организма да секретира необходимите хормони, които да контролират теглото ви и то започва да се покачва стремглаво. Тези хормони контролират и глада, така че много е вероятно да огладнеете посред нощ, ако не сте си легнали навреме.

Коментирай