Здраве и красота

Неща, за които не сте допускали, че са вредни за здравето

Неочаквано

01.09.2019г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Няма съмнение, че пушенето и пиенето на алкохол са вредни. Всички знаем това. Също знаем, че не трябва да злоупотребяваме с пържените храни, със сладкото, не трябва да стоим будни до късно вечер. Можем да изброяваме още доказано вредни навици, за които е ясно, че са повече от опасни за здравето. 

7 вредни навика, които ускоряват стареенето>>>

Но има някои други навици в ежедневието ни, които са не по-малко застрашаващи здравословното ни състояние, а изобщо не мислим  за тях. Правим тези неща често, понякога ежедневно, а не си даваме сметка за опасното им влияние върху нас. Кои са те?

Седите прекалено изправени 

Всеки, който работи на бюро и седи по около 8 часа на ден знае, че гърбът започва да боли, когато сме прегърбени. Затова много от нас се стараят да стоят изправени като дъска, за да компенсират болката и за да не изкривят гръбнака. Прекалено изправената поза на гръбнака е не по-малко вредна за него. Гърбът има две естествени извивки, които го карат да наподобява двойно извита латинска буква S. Когато нарочно изправяте гърба си, изглаждате тези извивки, което е вредно. 

Тичате по твърда настилка 

Няма значение каква е настилката – асфалт, паваж, бетон, всички те са твърди и при тичане могат да допринесат за увреждане на ставите. 

Ароматни клечки 

Изгарянето на ароматни клечки може да е много приятно и да внася уют в дома, но е вредно за здравето. Пушекът, който насища въздуха в помещенията може да доведе до рак при редовна употреба. 

4 групи храни, вредни за мозъка>>>

Мислене за проблем, преживяване отново и отново 

Стресът е много силен фактор, влияещ върху здравето и психичното състояние. Ето защо, ако имате склонността да премисляте проблеми и стресови ситуации отново и отново, трябва да си наложите да спрете да го правите. Изследване от 2017 година, публикувано в Behaviour Research & Therapy констатира, че преживяването на стресова ситуация има негативен ефект върху здравето, но още по-негативно влияние има премислянето ѝ, разказването ѝ на други хора и нейното повторно емоционално преживяване. 

Свързани статии

Химическо чистене 

Повечето от нас използват химическо чистене за дрехи, които не могат да рискуват да изперат в пералнята, например зимни дрехи, официални рокли, костюми. Химическата обработка обаче включва опасни препарати, които при вдишване или допир с кожата повишават риска от сериозни заболявания и състояния. 

Болкоуспокояващи без рецепта 

Всички лекарства, независимо дали са по лекарско предписание или отпускани без рецепта, включително и хранителните добавки (които са смятани за безобидни, но не са), могат да имат негативно влияние върху здравето ви и да предизвикат редица здравословни проблеми. Имайте го предвид и избягвайте безразборното пиене на лекарства. 

7 храни, вредни в големи количества>>>

Работите нощни смени

Всяка промяна в циркадния ритъм на организма се оказва вредна за него. Тялото ви няма време да се адаптира към условията, в които го поставяте. В организма има процеси, които са силно зависими от съня през нощта. Когато сънят не настъпва, тези процеси биват сериозно нарушени. 

Коментирай