Здраве и красота

Храни, които трябва да избягвате, когато сте на почивка

Могат да са заразени с опасни бактерии

28.08.2019г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Когато заминете на дългоочакваната почивка, ваканция или пътешествие в друга държава, трябва да мислите не само за прекрасните емоции, които ще преживеете и чудните гледки, които ще видите, но и за здравето си. 

Пътуванията на места, които са далечни от вашето родно място или местообитание, крият немалко опасности, касаещи най-вече храната и водата. Замърсени продукти, вода със съмнителен състав, сурови местни деликатеси са само част от опасностите, които ви дебнат, докато сте на почивка. 

Храни, които за нищо на света да не ядете сурови (галерия)>>>

Тези храни и напитки могат да съдържа бактерии, които да ви причинят инфекции, включително и непознати за организма ви, с които имунната ви система няма да може да се справи сама. 

Вижте кои храни и напитки трябва да избягвате, когато сте на ваканция някъде. 

Сурова и полусурова риба, морски дарове 

Когато сте на почивка на морето няма как да не ви се прияде прясна риба, миди, раци, изобщо морска храна. Тя обаче носи много рискове. Най-опасна е, когато продуктите са сурови или полусурови. Бактериите от тях могат да причинят разстройство, силни коремни колики, повръщане, инфекции. При страдащи от хронични заболявания и хора в по-напреднала възраст като усложнение могат да се явят и остри сърдечносъдови инциденти вследствие на острите спазми в мускулатурата. 

Вода от чешмата 

Когато пътувате някъде, в никакъв случай не пийте вода от водопроводната мрежа. Винаги е за предпочитане да се снабдите с бутилирана вода. Не забравяйте и да източите добре водата от водопровода, когато се настаните в квартирата, хотелската стая или бунгалото, което сте наели. Застоялата вода във водопровода също крие опасни бактерии, една от които е легионелата, причиняваща така наречената „легионерска болест“.

Храни и напитки, опасни за бременни>>>

Сурови плодове и зеленчуци 

Освен ако продуктът не е с дебела кора, която да се бели преди консумация, както е при банана например, плодове и зеленчуци в сурово състояние са изключително опасни в райони, в които течащата вода не е особено чиста. Това са райони в Азия, Африка, Южна Америка, в които контролът на питейната вода е съмнителен. 

Избягвайте салати, салца, пресни сосове, плодове, които не са измити с преварена или минерална вода. 

Непастьоризирани млечни продукти 

Трудно е да се въздържите от подобни деликатеси, когато пътувате някъде. Важно е да проверявате местата, от които ще купувате храна, особено непастьоризирани млечни продукти. Те могат да съдържат изключително опасни бактерии и микроорганизми. При леко отслабване на имунната система те могат да са смъртоносна заплаха за организма. 

Акриламид в храните – защо е опасно>>>

Лед 

Ледът е опасен, защото се прави от чешмяна вода. Обикновено се използват машини за лед, свързани с водопровода. Самите машини също са свърталище на бактерии, които застрашават здравето.

Бюфетна храна 

Повечето хотели и места за отсядане предлагат именно такъв тип изхранване за своите гости. Имайте предвид, че това е рискован тип хранене. Шведските маси се почистват от предната вечер. Храната се разполага доста по-рано, отколкото е отреденото време за влизане на гостите в ресторанта. Следователно, храната е изложена на недобри условия за достатъчно дълго, за да се насити с бактерии.

Топ 5 забранени храни за диабетици>>>

Пъпеш 

Според изследване, публикувано в Foodborne Pathogens and Disease, пъпешите са сред най-големите източници на салмонела, норовируси и ешерихия коли сред плодовете. Избягвайте ги, когато сте на почивка. 

Суши 

Ако сте в Япония, няма как да се лишите от върховното удоволствие, което представлява суши за сетивата. Но бъдете внимателни. Изберете добри и доказани ресторанти, които да гарантират за безопасността на рибата, тъй като сушите се сервира със сурова риба. Сушито вече се сервира по целия свят, така че където и да пътувате, бъдете бдителни при поръчка на това ястие. 

Коментирай