Здраве и красота

5 навика, които само изглеждат здравословни на пръв поглед

Избягвайте ги

06.09.2019г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Когато се стремим да направим начина си на живот по-здравословен, първото, което променяме, е храненето. След него се обръщаме към движението, пиенето на достатъчно количество вода, започваме да следим теглото си, намаляваме драстично приема на калории, за да отслабнем. 

7 вредни навика, които ускоряват стареенето>>>

Тези и още други на пръв поглед полезни навици, които много хора имат, всъщност не са особено здравословни. Вижте защо. 

Пиене на повече вода за здраве 

Теорията за детоксикирането на организма и отслабването чрез прием на над 3 литра вода на ден е широко разпространена. Много хора пият огромни количества течности, за да подобрят здравословното си състояние. Прекаляването с водата обаче има вредни, понякога тежки последици. На тялото са необходими не повече от 2-2.5 литра вода на ден. Всичко над тази норма може да предизвика проблеми в нервната система, мускулатурата, кожата, да предизвика поява на целулит, да затрудни сърдечносъдовата функция. 

Ежедневна употреба на зъбен конец 

Почистването на междузъбното пространство е много важно, за да са здрави зъбите и венците ни. Но прекомерното ровене във венеца може да предизвика нараняване и навлизане на бактерии в него. Правете почистването умерено.

Детокс/ прочистваща диета 

Много хора погрешно вярват в прочистването на организма или така наречения детокс с помощта на храни, напитки или глад. Тялото няма нужда от това да го вкарвате в стресиращ режим, каквито са драстичните детокс диети, ако пречиствателната му система (главно черния дроб и бъбреците) работят добре. Ако не страдате от някакво заболяване, свързано с тези органи, токсините се изхвърлят от организма ви по естествен път. 

10 „лоши навика“ на интелигентните жени>>>

Достатъчно е да спазвате здравословен режим на хранене. Останалото повишава стреса в тялото ви и потиска метаболизма. 

Свързани статии

Броене на калории 

Броенето на калории за отслабване също повишава стреса драстично и в дългосрочен план не е стратегия, която ще ви помогне да оптимизирате теглото си. При този режим на хранене приетите калории са по-малко, отколкото тялото е изразходило. Отслабването се дължи на преразхода на калории, следователно на този режим се издържа трудно и спазването му не може да продължи твърде дълго. По-полезният вариант е наблягането на здравословни хранителни вещества, повече полезни протеини и мазнини и повече движение. 

Вредни навици, които могат да имат и ползи>>>

Ежедневно мерене на кантара 

Когато се стремите да отслабнете, мечтаете да видите резултатите и нямате търпение за тях. Ако се мерите всеки ден на кантара обаче, това може да повиши нивата ви на стрес многократно, ако не видите резултати веднага. А стресът предразполага към напълняване. Понякога са необходими седмици, докато започне същинското редуциране на теглото. А понякога е възможно и да наддадете въпреки усилията. Не се стряскайте. Мерете се периодично, но не е необходимо да го правите всеки ден. 

Коментирай