Здраве и красота

Сусамово олио и неговите ползи за здравето

Какво съдържа и защо е полезен заместител на слънчогледовото олио

04.09.2019г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Сусамовото олио е здравословна алтернатива на останалите растителни масла. Богато е на витамин Е, К и то в големи количества. Съдържа още калций, фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк. Заради полезните вещества в състава си сусамовото олио има много ползи за организма и здравето. Ето някои от тях. 

Ползите и вредите от кокосовото масло>>>

Бори се с диабета

Маслото от сусамови семена е полезно за усвояването на глюкозата в кръвта и подобряване толерантността на клетките към инсулина. Тези негови свойства спомагат за контрола на диабет и намаляват риска от отключването на това заболяване. 

Грижа за кожата

Тъй като в сусамовото олио се съдържат завидни количества цинк и витамин Е, той е много полезен за кожата, нейната младост и здраве. В това олио се съдържат и антиоксиданти, които оказват допълнително благотворно действие върху нея, като забавят стареенето и спомагат за детоксикирането, гладкостта и сиянието на кожата. 

За красива коса 

Сусамовото олио помага и на косата да върне блясъка и еластичността на косъма. Неговата употреба намалява косопада и запазва здравината на косата. Сусамовото олио има антибактериален ефект, който повлиява и скалпа, като го предпазва от пърхот и други кожни проблеми. 

Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето>>>

Стимулира здравето на сърцето 

Полезните мононенаситени мастни киселини в сусамовото олио поддържат сърцето здраво и подобряват състоянието на стените на кръвоносните съдове. Това растително масло спомага за намаляване на лошия холестерол и стимулира образуването на добър. 

Заздравява костите и зъбите

В сусамовото олио се съдържат големи количества калций и мед, които са важни за костната плътност и образуването на костно вещество. 

Успокоява тревожността

В сусамовото олио се съдържа и тирозин, който е пряко свързан със секрецията на серотонин в мозъка. Редовната употреба на това масло помага за контролиране на депресията и безпокойството. 

Свързани статии

Подобрява здравето на устната кухина 

Жабуренето на сусамово олио, както и неговата консумация, подобряват състоянието на венците и зъбите, защото това масло има мощни антибактериални свойства. Освен това то допринася и за избелването на зъбите. 

7 ползи за кожата от маслото от шипка>>>

Превенция на рак

Благодарение на антиоксидантите си, най-вече на сесамина, сусамовото олио предпазва от рак на дебелото черво, като потиска образуването и размножаването на зловредни клетки. 

Ускорява метаболизма и помага в отслабването

Сусамовото олио е много полезна алтернатива на останалите растителни масла за готвене и консумация, защото е бедно на калории и много богато на ненаситени мастни киселини. То ускорява метаболизма, подобрява перисталтиката на червата и допринася за отслабването.

Коментирай