Здраве и красота

5 начина да стимулирате растежа на ноктите

За по-дълъг и здрав маникюр

04.09.2019г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако мечтаете за по-дълги нокти, които са не просто красиви, но и здрави, тогава е нужно да промените някои свои навици, които вероятно им вредят и им пречат да растат бързо. За да се радвате на маникюра, който желаете да имате, ето няколко съвета, с които да го постигнете. 

Наблегнете на маслата и серумите 

Ако досега не сте ползвали стимулиращи растежа масла и специални серуми или кремове за нокти, започнете да го правите. Нека това влезе като задължителна част от рутината ви за красота. Употребата на масла за куткули стимулира растежа и заздравява нокътната плочка.

Натурално подхранване за чупливи нокти>>>

Най-добри масла за целта са бадемовото, кокосовото, рициновото. 

Колкото по-малко, толкова по-добре 

Ако искате здрави и бързорастящи нокти, спазвайте принципа „малкото е по-добре“. Колкото по-малко третирате ноктите, лакирате ги, прилагате им геллак, режете ги и допускате счупвания, толкова по-здрави ще са те. Подобно на косата, ноктите започват да растат по-бързо от само себе си, когато са оставени в натуралния си вид. 

Ноктите могат да подсказват за наличие на заболяване>>>

Пазете ги от счупване 

Невнимателното експлоатиране на ноктите води до разслояването им, огъването и счупването им. Пиленето с пила за нокти също е рисковано, ако използвате твърде груба пила. Грубите пили предизвикват микронаранявания на ноктите, които са предпоставка за отслабването и счупването им. 

Наблегнете на здравето отвътре 

Ако не се храните с подходящите храни, ноктите ви няма да ви се отблагодарят. За да провокирате бързия им растеж, здравина и блясък, консумирайте полезни за целта храни. Сред тях са протеини (свинско, риба, бобови), биотин (яйца, сьомга), цинк (зелени бобови растения, кашу) и желязо (телешко, спанак, кейл). 

Какво трябва да знаем за лаковете за нокти>>>

Вземете хранителни добавки 

Ако чрез храната не успявате да си набавите достатъчно биотин, цинк и желязо, вземете хранителни добавки, разработени специално за растеж на ноктите. Добре е в тях да има и антиоксиданти плюс витамини от група В. 

Коментирай