5 тихи признака на дефицит на йод

Как да познаем, че страдаме от него

2019-09-09 16:24:00 | Илияна Николова

Йодът е много важен минерал за организма. Главното му предназначение е да участва в производството на хормони на щитовидната жлеза. Те отговарят за растежа, развитието на тялото и метаболизма в него. Тялото ни не произвежда йод само. То се нуждае от приемането на минерала чрез храната, за да може да извърши всички свои функции, свързани с него. 

Йод се среща в храни, като яйца, сирене, риба, морски дарове, орехи, мляко, някои листни зеленчуци, водорасли. 

Симптоми на дефицит на селен>>>

Кои са признаците на дефицит на йод?

Умора и депресия 

Йодът е свързан с управлението на настроенията. Дефицитът му води до лошо настроение, безпокойство, нервност, депресия. Управлението на тези емоции се диктува от функциите на щитовидната жлеза. Когато има дефицит на йод, тя не произвежда достатъчно хормони, което пък води до различни промени в настроението. 

Суха кожа, чувствителност към студ 

Един от най-изявените симптоми на хипотиреоидизъм е сухотата на кожата, лющенето ѝ и чувствителността към студ. Жените имат с до 8 пъти по-голям риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, особено във възрастта около менопаузата. 

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D>>>

Имате гуша

Уголемяването на щитовидната жлеза, наречено гуша, често се дължи на дефицит на йод. Ако забележите дори малко уголемяване или уплътняване в предната област на шията, веднага се консултирайте с лекар. 

Още по темата

Затруднения в преглъщането, дразнене в гърлото 

Характерен симптом на дефицит на йод, който е довел до възпаления или дисфункция на щитовидната жлеза, е трудността в преглъщането или дразнене при дишане. Проявява се най-вече в легнало положение. 

4 признака на дефицит на хранителни елементи>>>

Спонтанен аборт или мъртво раждане

Много често причините за спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод са свързани и с дефицит на йод. Тиреоидните хормони участват в синтеза на миелин, който обгръща и предпазва нервните клетки, помагайки им да комуникират помежду си правилно. Бременните жени с недостиг на йод в организма имат по-завишен риск от спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод по тази причина.