Здраве и красота

6 от най-добрите билки за женското здраве

За повече баланс

16.09.2019г. / 06 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Билките са дар от природата, който се използва за терапевтични цели от хилядолетия. Днес голяма част от тях добавяме в ястията си, приемаме под формата на чай. Всяка билка е уникална и има своите ползи (но и противопоказания) за здравето.

Споделяме с вас 6 билки за женското здраве. Важно е преди техния прием да се консултирате със специалист.

Лайка

В народната медицина се използват корените, листата и цветчетата на лайката, които са богати на етерични масла, витамини, органични киселини и хормоноподобни вещества. Отварата от лайка се препоръчва при възпаления, инхибиране развитието на вирусни и гъбични инфекции, почистване и заздравяване на рани и имат хемостатично, стягащо, потогонно действие, за изплакване на външните полови органи.

Също така, отварата от билката има благоприятен ефект за намаляване на кръвното налягане, понижава кръвната захар, подобрява качеството на съня.

Червена детелина

Червената детелина съдържа фитоестрогени. Приемът ѝ спомага за намаляване на симптомите на менопаузата, когато женското тяло драстично намалява синтеза на естроген. Билката е сочена и като природно средство за борба с безплодието.

Сусамово олио и неговите ползи за здравето

Маточина

Това е билка, която изобилства от витамини и биологично активни вещества. Тя спомага за подобряване хормоналния баланс при жените, облекчава неразположенията по време на месечния цикъл и предменструалния синдром.

Риган

Използваме риган в кулинарните рецепти, без да предполагаме колко полезен е той за женското здраве. Той спомага за възстановяване на хормоналния баланс и намалява неразположенията свързани с менопаузата.

Отварата от риган има благоприятен ефект при безсъние, раздразнителност и склонност към различни неврози и депресия.

Цариче

Билка, която има богат химичен състав. Цариче съдържа катехини, витамин С, танини, липиди, флавоноиди, витамин С, както и много минерали. Смята се, че стимулира лактацията, а също така понижава холестерола, нормализира метаболизма, като помага при затлъстяване.

Свързани статии

Овчарска торбичка

Основният терапевтичен ефект на овчарската торбичка се определя от наличието на витамин К в нея, който има хемостатичен ефект. Билката съдържа и танини и флавоноиди.

Коментирай