Здраве и красота

Сезонна грижа за червата

Кои храни да хапваме

18.09.2019г. / 08 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето тяло. Някои неразположения са по-силно изразени. Така например, през есента по-често усещаме смущения в храносмилането. Как да се грижим за здравето на храносмилателната ни система и кои есенни храни са полезни за него?

Консумирайте сезонни храни

За да поддържаме здрава храносмилателната си система е важно да се храним сезонно. Така например, храните, които се отглеждат извън сезона, като ягоди, домати, праскови и други, съдържат по-ниски нива на хранителни вещества и по-високи нива на вредни вещества като лектин, което нарушава храносмилането.

Също така, несезонните храни обикновено се третират с пестициди или химикали за ускоряване на зреенето, което също вреди на състоянието на червата.

6 причини да готвите с джинджифил

Прекарвайте повече време на открито

С настъпването на есента и зимата е все по-трудно да прекарваме дълги часове навън. Работим в затворени помещения, някои от които са лишени от възможност за проветряване. От друга страна, прекарването на повече време сред природата спомага за увеличаване на нашето микробно разнообразие в червата. Разходките на открито, дори по време на обедната почивка, спомагат да намалим нивата на стрес, а стресът вреди сериозно на храносмилането.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Осигурете си целогодишно пребиотични фибри

Едно от най-полезните неща, които може да направите, за да подобрите сезонната грижа за вашата храносмилателна система е да им осигурите пребиотични фибри през цялата година. Пребиотиците служат за храна на добрите чревни бактерии. Не всички фибри са пребиотици. Пребиотични, които са особено полезни за храносмилането се съдържат в ябълки, лук, бадеми, овесени ядки и други.

Нуждаем се от пребиотични фибри, защото те спомагат не само за доброто храносмилане, намалявайки риска от появата на колит, но и за поддържане на добър метаболизъм, силен имунитет, които също зависят от състоянието на червата.

В галерията ни може да видите кои есенни храни да добавите към менюто си за здравето на червата. 

Коментирай