Здраве и красота

Полезни храни за закуска според специалистите по хранене

Богати на важни хранителни елементи

23.09.2019г. / 11 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки специалист по хранене ще ви каже, че закуската е най-важното хранене за деня по ред причини, като едни от тях са подобряване на общото здравословно състояние и по-нисък индекс на телесна маса.

Много е важно от какви храни е изградена закуската ни. Специалистите ни съветват да не закусваме с тестени лакомства, сладкиши, бургери, тъй като тези храни водят до енергиен срив, покачване на кръвната захар и преяждане през останалата част от деня.

Освен авокадо, сладки картофи и пълнозърнест хляб, вижте кои храни са полезни за старт на деня.

Купичка овесена каша с горски плодове

Овесените ядки са богати на фибри, растителни протеини, витамини от групата В, минерали, включително желязо, калций и магнезий. Редовната им консумация намалява риска от сърдечни заболявания, благодарение на бета глюканите, за които е доказано, че подобряват нивата на холестерола.

Бета глюканите са водноразтворими фибри, които благоприятстват и храносмилането.

10 начина да спрете да преяждате

Тахани и ядкови масла

Фъстъчено масло, фъстъчен, лешников, бадемов, сусамов тахан... Осигуряват ни енергия, ситост, спомагат за отслабването, благоприятстват състоянието на червата. За да получите максимални ползи за здравето от тези полезни храни, избирайте такива, в които няма добавени захар, сол.

Начини да забавим процесите на стареене на кожата

Извара

Осигурява ни калций, магнезий и калий. Консумацията на безсолна нискомаслена извара спомага за намаляване на подуването, балансира кръвното налягане, държи ни за дълги часове сити и енергични. С извара може да си приготвите сандвич, да я добавите към омлет, да я комбинирате с ядки, плодове.

Хапвайте елда за отслабване и добро храносмилане

Яйца

Яйцата са чудесни за енергичен и здравословен старт на деня. Те са богати на витамини A, D и B12, протеини. Протеините отнемат повече време за усвояване от организма, в сравнение с въглехидратите. Те ни осигуряват ситост, енергия, особено ако са в комбинация с филийка пълнозърнест хляб, няколко свежи листа спанак или резен домат.

Грешки в храненето, които предизвикват главоболие

Добавете семена

Сусам, чиа, слънчоглед, тиквено семе, смляно ленено семе... Семената ни осигуряват важни хранителни елементи, сред които цинк, магнезий, желязо и калций.

Благодарение на тях ние поддържаме стабилна имунната система, контролираме нивата на кръвната захар, холестерола, подобрява се храносмилането.

Неподсладено кисело мляко

Натуралното кисело мляко е суперхрана, подходяща за закуска. Може да го комбинирате с овесени ядки, плодове, да си приготвите смути с него.

Банани

Ако сутрин ви се хапва плод, може да пробвате с банан. Той ще ви осигури фолиева киселина, витамин В6. Редовната консумация на банани спомага за синтеза на серотонин, който е важен за подобряване на настроението и намаляване на тревожността.

Разтворимите фибри в плодовете имат благоприятен ефект върху понижаване на холестерола. Банани може да хапвате в комбинация със сусамов тахан, да ги добавяте към смути, овесена каша.

Коментирай