Здраве и красота

6 коварни признака на дефицит на калий

Как да ги разпознаем

27.08.2021г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калий е изключително ценен минерал за здравето. Той участва в жизненоважни процеси в тялото, помага в провеждането на нервните импулси в мускулите и сърцето, контролира кръвното налягане, регулира храносмилателната система.

Ако страдате от дефицит на калий вероятно ще усетите някои неприятни симптоми, характерни за недостига на този минерал. Ето кои са те.

8 признака, че имате дефицит на цинк

Диетата ви е лоша

Това не е симптом, но е потенциален рисков фактор за дефицит на калий. Когато не се храните правилно, консумирате преработени храни и полуфабрикати, основното ви меню са бързите храни, това може да създаде условия за дефицит на калий. Необходимо е да балансирате диетата си и да наблегнете на продукти, които съдържат ценния минерал. Сред тях са зеленчуци, тиква, банан, едамаме, бели и сладки картофи, червено цвекло, доматен сос, боб, диня.

Мускулна слабост

Когато нивата на калий са ниски, ще почувствате слабост в мускулите, сякаш не издържат тежестта ви. Това се случва заради електролитния дисбаланс вследствие на дефицита на калий. Мускулната тъкан не получава нервни сигнали от нервната система, което поражда затруднения дори в най-естествените движения на тялото. Възможно е да са налице и крампи.

Крампи

Мускулните крампи са характерни не само за дефицита на магнезий, но и на калий. Тези два основни електролита отговарят за преноса на нервни импулси от мозъка и периферната нервна система към мускулите. Когато този механизъм е нарушен е възможно да се появят болезнени съкращения и спазми в мускулатурата.

Взимате диуретици

Отводняващите медикаменти (диуретици) са необходими в случаи, в които е налице задръжка на течности. Тя е състояние, най-често свързано със сърдечносъдови или бъбречни заболявания, при които излишното количество течност не се изхвърля от тялото. Това натоварва сърцето и повишава кръвното налягане. Необходимо е да се вземе диуретик, който да допринесе за освобождаване от излишната вода.

5 симптома на дефицит на витамин B12

От друга страна обаче, тези медикаменти имат странични ефекти, един от които е дефицитът на калий. Принудителното изхвърляне на задържаната в клетките вода предизвиква недостиг на важни минерали, което е проблем. Затова може да се наложи да приемате добавки с минерали, ако лекарят ви сметне за удачно.

Свързани статии

Ритъмни нарушения на сърцето

Ниските нива на калий могат да причинят промени в пулса. Възможно е да се появи аритмия, най-вече при екстремно ниски нива на калий в кръвта. Това състояние не е за подценяване, може да е дори фатално, ако се допусне драстичен спад на този минерал.

Дехидратация

Електролитният дисбаланс настъпва при дехидратация на тялото. Екстремният недостиг на течности в организма обикновено се наблюдава при атлети, но може да се появи и при други обстоятелства. Кокосовата вода е чудесно средство да компенсирате загубата на електролити и течности.

Внимание! Статията има информативен характер и не замества консултация с лекар специалист.

4 симптома на дефицит на витамин Е

Коментирай