Здраве и красота

9 причини за промяна в миризмата на урината

На какво се дължи

02.10.2019г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миризмата на урината може да се промени вследствие на много различни фактори. Някои от тях са свързани с медицински състояния или заболявания, други с прием на медикаменти и хранителни добавки, както и заради промени в режима на хранене. Вижте какво може да стои в основата на промяната на мириса на урината.

Инфекция на пикочните пътища

Най-честата причина за поява на лош мирис в урината са бактериите, причиняващи уринарни инфекции. Болестотворните бактерии полепват по стените на пикочните пътища, като образуват устойчиви колонии. Пикочната инфекция се установява с изследване на стерилната урина. Консултирайте се с лекар.

3 основни причини за често уриниране

Измивате половите органи твърде често

Прекалено честото взимане на душ с измиващи продукти нарушава естествената флора, най-вече във вагината. Това създава условия за растеж на лошите бактерии, вследствие на което миризмата на урината и самата вагина може да се влошат.

Следвате кето диетата

При кетогенната диета се набляга предимно на високомазнинното и високопротеиновото хранене за сметка на въглехидратите. Този тип хранене заставя организма да преобърне метаболизма си и да започне да изгаря телесни мазнини за енергия вместо въглехидрати. Заради това се появяват изменения в мириса не само на урината, но и на дъха и телесната миризма.

Не посещавате тоалетната достатъчно често

Колкото по-дълго време урината се задържа в организма, толкова повече се насища с токсини и други баластни вещества. Това предизвиква по-наситена, понякога и остра миризма.

Ефикасна напитка срещу кристали в урината

Наблягате на някои полезни зеленчуци

Зеленчуците са изключително полезни и незаменими. Някои от тях са особено здравословни благодарение на богатия набор от ценни хранителни вещества. Ако обаче наблягате на определени зеленчуци в менюто си, това крие и своите странични ефекти.

Аспержите например могат да предизвикат промяна в мириса на урината. Такива зеленчуци са още броколите, лукът, зелето, карфиолът, ряпата, червеното цвекло.

Дехидратирани сте

Недостигът на течности в организма може да предизвика редица странични ефекти, като лош мирис на урината, умора, замаяност, сухота в устата, главоболие.

Прием на лекарства

Приемът на медикаменти може да измени много процеси в тялото. Излъчването на препаратите от бъбреците насища урината с отпадни продукти с химически характер, което предизвиква промяна в миризмата ѝ.

Инфекции на пикочните пътища при децата

Приемате витамини

Дори витамините и мултивитамините, които приемате, могат да причинят промени в мириса на урината. Този ефект обикновено е безобиден.

Може да имате диабет

Сладникавата миризма на урината обикновено подсказва за насищането ѝ с глюкоза, което е един от признаците на диабет. Ако забележите сладка миризма, консултирайте се с лекар, за да направите необходимите изследвания.

* Статията има информативен характер. При поява на симптоми или съмнение за такива, консултирайте се с лекар. 

Коментирай