Здраве и красота

Лунна диета за октомври

За детокс на организма

01.10.2019г. / 07 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки сезон има своите специфики на хранене. Консумираме сезонни храни, които ни осигуряват важни хранителни вещества за доброто ни здраве. Астрономическата есен настъпи, октомври също. Отново поглеждаме към лунния календар, за да си запишем фазите на Луната за лунната диета. Благодарение на нея ще елиминираме излишните течности от тялото си, ще го детоксикираме, ще поставим началото на едно по-здравословно хранене.

Какво трябва да знаете за този разтоварващ режим?

По време на намаляващаЛуна или последна четвърт

Тогава организмът по-лесно елиминира излишните течности от себе си. Важно е да се приемат поне 8 чаши вода, билкови чайове, пресни сокове.

Полезни храни за закуска според специалистите по хранене

По време на първа четвърт

Тогава апетитът ни обикновено се повишава. Ако изпитате трудност в рамките на 24 часа да приемате само течности, може да включите малка купичка с плодове или салата, без да я овкусявате в периода 15 – 17 часа. През останалото време пийте вода, чай и сокове.

Новолуние

По време на тази фаза се препоръчва да не се консумира никаква твърда храна, а само течности. Така помагаме на тялото си да елиминира голяма част от токсините. Градински и зелен чай, чай от глухарче са билки, които подпомагат метаболизма, но и укрепват имунната система.

8 здравословни алтернативи на сладкишите

По време на пълнолуние

Според някои специалисти по хранене, най-подходящото време за започване на лунната диета е 2 – 3 дни преди настъпването на пълнолуние. Започнете с намаляване на порциите, изключване на лакомства, тестени изделия, за да ви бъде по-лесно да преминете на режим, който включва прием на течности.

Десетте здравословни заповеди на Пол и Патриша Брег

Какво не бива да консумирате?

Не се разрешава приемът на захар, мед, сол, подправки, мазнини, млечни продукти. Консумират се домашно приготвени плодови и зеленчукови сокове, в краен случай зеленчуков бульон, който вие сте си приготвили.

След като приключи съответната фаза е добре да започнете с по-леки храни, с по-малки порции, за да не си създадете храносмилателни неразположения.

Запишете си фазите на Луната за месец октомври

5.10.2019 г. – 19:04 часа – първа четвърт

14.10.2019 г. – 00:50 часа – пълнолуние

21.10.2019 г. – 15:37 часа – последна четвърт

28.10.2019 г. – 05:15 часа – новолуние


Коментирай