Здраве и красота

Натурални начини да намалите подуването на корема

Как да облекчите разпъващите газове

10.10.2019г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на корема е причинено най-често от газове, които създават усещане за разпъване, дискомфорт, понякога и болка. Продължителното седене утежнява този проблем, тъй като в обездвижено положение червата стават инертни и забавят функцията си. Ако изпитвате тези проблеми, вижте как по натурален начин можете да облекчите мъчителното подуване.

5 заболявания, които имат връзка с червата

Пробиотици

Освен приемът на пробиотици, които регулират чревната флора, можете да наблегнете и на храни, естествено богати на полезни бактерии. Сред тях са киселото мляко, киселото зеле, киселите краставички, кефирът, изобщо всички ферментирали по естествен начин храни.

Пийте ментов чай

Ментата е популярна билка у нас, както и в културата на редица други народи заради нейните незаменими ползи. Благодарение на активните си вещества ментол и ментон, ментата има силно изявени противовъзпалителни и спазмолитични свойства, които успокояват подуването и благоприятстват освобождаването на газовете.

Семена от чия

Семената от чия успокояват раздразнените черва и намаляват подуването, както и газовете. При разтварянето си те образуват гел, който действа „смазващо“ на лигавицата на червата и прави храносмилането по-лесно. Семената от чия помагат и за изхождането.

Синдром на пропускливите черва

Гответе с куркума

Силата на куркумата е всеизвестна в народната медицина на много източни култури. Куркуминът, активната съставка на куркумата, който придава яркия жълто-оранжев цвят на подправката, има много мощни противовъзпалителни свойства. Те успокояват червата, намаляват подуването и облекчават натрупването на газове.

Свързани статии

Намалете приема на сол

Солта е изкушаваща, защото прави всяко ястие по-вкусно. Тя обаче не трябва да изобилства в менюто ви не само заради вредното ѝ влияние върху червата, но и върху кръвното налягане и сърдечното здраве.

Наблегнете на храните, богати на калий

Калият, от друга страна, е полезен минерал, който е за предпочитане пред натрия, основната съставка на готварската сол. Калиевите соли помагат за поддържане на електролитния баланс в тялото, стабилните нива на кръвното налягане и правилната функция на нервната система.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Пийте вода с лимон

Водата с лимон успокоява подуването на червата и помага за намаляване на газовете. Освен това стимулира храносмилането и метаболизма, което допринася и за отслабване.

Коментирай