Здраве и красота

Как усещането за щастие ни прави по-здрави

Управляваме стреса по-добре

11.11.2019г. / 06 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки вижда щастието по различен начин и това е съвсем нормално. Но общото при всички ни е, че това усещане, независимо от какво е провокирано или е състояние на духа, ни помага да живеем по-добре. Истината е, че щастието може да има редица ползи за здравето ни, ето и някои от тях.

Грижим се повече за себе си

Усещането за щастие и удовлетворение ни насърчава да изградим живота си с навици, които работят в полза на нашето здраве. Хората, които гледат по-позитивно на живота са по-склонни да се хранят здравословно, да спортуват, да се грижат за физическия си и емоционален комфорт. Щастливите хора са склонни по-рядко да боледуват, защото имунитетът им е по-силен.

Признаци, че тялото ви остарява по-бързо за възрастта ви

Управляваме стреса по-добре

Когато стресът е в излишък, той повишава нивата на хормона кортизол. Този хормон нанася редица вреди, включително безсъние, напълняване, диабет тип 2, високо кръвно налягане. Според учени, нивата на кортизола са значително по-ниски, когато сме щастливи.

7 причини за внезапно напълняване

Предпазваме сърцето си

Още една полза от позитивното мислене и щастието, което то създава е, че така се грижим за здравето на сърцето си. Така например успяваме да поддържаме в норма кръвното налягане, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Не на последно място, усещането за щастие може да удължи продължителността на живота ни.

7 камъка при високо кръвно налягане и стрес

По-малко усещане за болка

Учени са установили, че усещането за щастие има положително влияние върху физическата болка. Според специалистите, щастливите хора могат да имат по-ниска чувствителност към болката, защото техните положителни емоции насърчават нови мисли и идеи.

Свързани статии

Освен това, изследователите вярват, че положителните личности са по-ефективни в изграждането на ефективни стратегии за справяне, които намаляват възприемането на болката.

Ето още няколко ползи от щастието:

  • Повишена продуктивност;
  • Създаване и развиване на по-хармонични любовни взаимоотношения;
  • Желание да се развиваме като личност;
  • Проява на емпатия към другите;
  • Повишаване на самооценката;
  • Щастливите хора се обграждат с положителни личности;
  • По-лесно управление на сложни ситуации.
Коментирай