Здраве и красота

Малки стъпки за детокс на черния дроб

Ограничете или изключете от менюто си преработените храни

15.10.2019г. / 13 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните органи за функцията на човешкото тяло е черният дроб. Той участва в редица процеси, които протичат в организма, като едни от тях са:

  • Синтез на вещества, които помагат за съсирването на кръвта;
  • Синтез на албумин;
  • Регулира метаболизма на въглехидратите, мазнините;
  • Регулира обмяната на минерали, витамини;
  • Участва в храносмилането и други.

Натрупването на токсини в организма може да повлияе отрицателно на здравето на черния дроб, но с някои малки стъпки, можем да помогнем за неговото детоксикиране. Ето някои от тях.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло крие редица рискове за здравето, особено натрупванията в областта на талията. Излишните мазнини в тялото могат да предизвикат омазняване на черния дроб, известно още като стеатоза (неалкохолно затлъстяване).

Пийте достатъчно вода

Водата е едно от най-добрите средства да елиминирате токсините от тялото, подпомагайки по този начин храносмилането, усвояването на хранителните вещества.

4 неща, за които потенето подсказва

Ограничете или изключете от менюто си преработените храни

Особено тези, които са със съдържание на захар, защото са с най-голям принос за затлъстяването, което може да причини увреждане на черния дроб. В първите дни може да ви бъде по-трудно да се разделите с любимите сладкиши, вафли и бисквити, но след това тялото ви няма да усеща нужда от тях. Същото важи за чипсовете, пакетираните храни, консервите, преработените меса.

Намалете консумацията на сол и солени храни

Излишната сол е причина организмът ни да задържа излишни течности, което намалява уринирането. Уринирането е един от начините, по които тялото ни се детоксикира.

Подходяща диета при ревматоиден артрит

Осигурете си достатъчно калий

Калият е важен за поддържането на калиево-натриевия баланс, който е важен за поддържането на вътрешната течна среда. Калият намалява риска от задържане на излишни течности. Добавете към менюто си картофи (умерено количество), фасул, спанак, домати, банани.

Спортувайте редовно

Спортът е полезен за здравето и помага за детокса. Той спомага за намаляване на възпалението в организма. Специалисти препоръчват да спортуваме минимум 2,5-5 часа седмично, за да поддържаме всички важни органи в баланс, включително и черния дроб.

Не забравяйте за пробиотиците и пребиотиците

Те са важни за добрата функция на храносмилателната система, но и спомагат за детокса на черния дроб и го предпазват. Каква е разликата между пробиотиците и пребиотиците, как може да си ги набавите чрез храната, може да прочетете тук.

Свързани статии

Добавете към менюто си антиоксиданти

Антиоксидантите също са важни за освобождаването на нашите клетки от свободни радикали, които се образуват естествено в нашето тяло в резултат на излагане на околната среда, начин на живот, хранене.

Ето защо е важно да си осигурим достатъчно храни богати на антиоксиданти, които да ни помогнат да се погрижим и за здравето на черния дроб, осигурявайки ни и храносмилателни ензими. Добър пример за такива храни са броколи, чесън, лук, авокадо, цитрусови плодове, ферментирали храни, моркови, свежи зеленчуци, зелен чай.

 

Коментирай