Здраве и красота

Д-р Гемеджиев: Животът след рака не свършва, просто тръгва по различен път

Интервю с мамолога д-р Тихомир Гемеджиев

18.10.2019г. / 15 55ч.
Мария Дуковска
Д-р Тихомир Гемеджиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Д-р Тихомир Гемеджиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Според данни на Националния статистически институт всяка година около 3100 българки заболяват от рак на гърдата, а 1100-1200 умират. В отговор на ужасяващата статистика преди седем години в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ започват да провеждат безплатна скринингова програма за профилактика на рака на гърдата. По традиция програмата се провежда през октомври – световния месец за борба с рака на гърдата.

Az-jenata.bg се срещна с д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог, началник на отделение за хирургия на млечната жлеза в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“, който разказа за резултатите от програмата и сподели препоръки за профилактика на заболяването.

Д-р Гемеджиев, скрининговата кампания се провежда за седма поредна година. Какво показват резултатите, забелязвате ли ефект от нея?

Да, лично аз забелязвам ефект от кампанията, както и колегите, ефектът наистина е много добър. Всяка година при все по-малко от тези, които са минали на този профилактичен преглед, се установяват нови заболявания, които да са с онкологична насоченост. Основно са доброкачествени, преходни неща, така че нещата наистина вървят като ефект много добре и реално това е превенцията на рака на гърдата. Профилактика, профилактика и профилактика.

Колко честа трябва да бъде профилактиката?

След 18-годишна възраст е напълно достатъчно веднъж годишно само с ултразвукова диагностика. След 35-годишна възраст може на 6-8 месеца, след 40 е задължително на всеки 6 месеца, като се включва и мамографията на 2-3 години. Естествено, има и индикации като фамилна обремененост, тогава трябва да е по-често този преглед, както и хормонални препарати, подготовка за инвитро и други неща, които са малко по-профилирани.

Като говорим за превенция оказва се, че всъщност за рака на гърдата няма симптоми.

Да, няма никакви симптоми и единствената превенция е профилактиката. Нито има отклонения в кръвната картина, дори туморният маркер за рака на гърдата CA 15-3 може да е в абсолютно референтни стойности и да не показва заболяване, а жената да е вече в първи към втори стадий.

Свързани статии

Препоръчвате ли жените да си правят самопрегледи?

Самопрегледът е добре да се прави веднъж в месеца, след цикъл, ако има хормонална активност. Това е най-доброто, ако гърдите са спокойни. Иначе най-добре е да се преглежда от специалист. Самопрегледът може да е нещо, което само да им насочи вниманието за доуточняване на нещо, но ако е напипала нещо, трябва да се мине през апаратура и специалист.

Забелязвате ли да пада възрастовата граница, що се отнася до рака на гърдата, и все по-млади жени да се сблъскват с диагнозата?

Да, за съжаление забелязвам подобно нещо. Преди 50 години беше казуистика да хванем млада жена с рак на гърдата, сега всичко, което е в операционната, е между 30 и 50 години, което е ужасяващо.


Много е важна психологическата настройка на жената при борбата с това заболяване. Има ли възможност за работа с психолог?

Да, нашата болница разполага с психолог, който се занимава точно с това – да обсъди какво ѝ е нужно след терапията, какво ѝ предстои и да я подготви емоционално, за да може все пак, когато тя се събуди в реанимацията да знае, че оттук насетне животът не свършва, напротив, тръгва, само че по по-различен наклон.

Тъй като науката се развива, има ли нови методи за скрининг, както и нови начини за лечение?

За съжаление, засега освен това, което е стандартното, няма. Въпросът е, че апаратурата става все по-чувствителна и по-добра, и съвременните апарати, особено с ултразвукова диагностика, са много, много добри, които вътре имат неинвазивни диагностични методи, хващайки тумор до няколко милиметра, реално това обезсмисля всичко друго, което навремето се правеше с ампутация на гърда, химиотерапия и последващи тежки асоциални поведения на екипите спрямо жената.

Вашето пожелание към нашите читателки?

Да идват все по-често на преглед и да бъдат все по-активни, една друга да се подканят да се преглеждат.

 

Коментирай