Здраве и красота

5 ползи за красота, които доматите имат

Използвайте ги за хубава и здрава кожа

21.10.2019г. / 06 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доматите са вкусни, сочни и сладки. Любим зеленчук са на повечето хора и определено има защо. Освен впечатляващите им вкусови качества, доматите са изключително богати на антиоксиданти, витамини и фитонутриенти. Благодарение на тях те се отразяват фантастично не само върху здравето отвътре, но и върху красотата отвън.

Маска и пилинг за лице с домати

Кои са най-важните ползи за красотата, които доматите имат?

Облекчават акнето

Доматите са естествен източник на салицилова киселина. Тя е една от съществените съставки, на които са базирани редица козметични формули за лечение на акне. Маските с домати помагат за намаляване на секрецията на себум и стягат порите, което е много важна част от борбата с акнето и овладяване на възпалението.

Натурален начин за премахване на нежелан тен

Ликопенът в доматите, естествен антиоксидант, има изсветляващи и избелващи свойства. Успешно подпомага корекцията на изгорели или потъмнени от UV-лъчите участъци по кожата. Пасирайте 2 домата и нанесете пастата от тях върху засегнатите места. Можете да масажирате с пюрето, така че да ускорите процеса на изсветляване.

Свиват порите

Разширените пори по кожата на лицето задържат голямо количество себум, мъртви клетки, пот и бактерии. Това е смес, която предполага възникване на условя за възпаления и акне вследствие на запушване на порите. Маските с домати и лимонов сок имат свиващо действие и помагат на порите да върнат естествената си форма. Освен това намаляват секрецията на себум.

4 маски с мед за перфектна кожа

Свързани статии

Намаляват лъщенето

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на кожата ви е омазняването. Понякога то е толкова силно, че лицето започва да лъщи само 2-3 часа след нанасянето на грим. Този проблем е много неприятен и понижава самочувствието на жените, страдащи от него. Масажирането с прясно пасирана доматена паста помага за редуциране на лъщенето и коригиране на секрецията на себум, който предизвиква този проблем.

7 чудодейни маски за лице

Антистареещ ефект

Доматите съдържат голямо количество антиоксиданти. Благодарение на тях те успешно противодействат на образуването на фини линии, бръчки, пигментни петна, лунички – все белези на стареенето.

Коментирай