Здраве и красота

6 неща, които косата ви показва за вашето здраве

Дефицит на протеини

24.10.2019г. / 11 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че косата ни може да подскаже, ако в менюто ни има твърде много нездравословни храни като бургери, сладкиши, ако приемаме повече от необходимото витамин А, ако страдаме от псориазис? Свикнали сме да обръщаме внимание на външния вид на косата си, забелязвайки предимно кога е за боядисване, подстригване, дали прическата ни се фиксира достатъчно добре.

Време е да променим това, защото нейното състояние може да подскаже и за някои здравословни проблеми, като тези.

Косопад – хормонален дисбаланс

Щитовидната жлеза контролира редица процеси и хормони в тялото. Въпреки това не е задължително да имате проблем с този орган, за да страдате от хормонален дисбаланс. Понякога косопадът може да се дължи на дисбаланс в нивата на тестостерона. Въпреки това дисбаланс в тироидните хормони, инсулина и естрогена, могат да предизвикат загуба на коса.

5 причини за пърхот, различни от суха кожа

Дефицит на протеини

Консумирате ли достатъчно протеини? Те играят основна роля в растежа на косата. Ако напоследък косата ви е станала по-тънка, вероятно в менюто ви не присъства достатъчно количество протеини. Тялото ни се нуждае от не по-малко от 50 – 60 г протеин на ден. Полезни източници, които биха имали положителен ефект върху състоянието на косата ви са риба, червено месо, ядки, млечни продукти.

Твърде много стрес от различен характер

Чували ли сте за телогенния ефлувиум? Това е медицински термин за загуба на коса поради силен стрес, след раждане, драстични диети, прием на някои медикаменти.

10 храни, богати на ценния витамин B12

Вероятна желязодефицитна анемия

Косата може да подскаже, ако организмът ни не получава достатъчно количество желязо. Минералът е от съществено значение за синтеза на хемоглобин. Когато тялото не произвежда достатъчно от него, клетките не функционират нормално, не се захранват достатъчно с кислород, други важни хранителни елементи. В резултат се усещаме не само по-уморени, но се забелязва и продължителна загуба на коса.

Колко мазнини е здравословно да се ядат на ден?

Прекарвате твърде много време на слънце

През топлите месеци обичаме да прекарваме повече време под слънчевите лъчи. Косите ни стават златисти. Докато това ни харесва, UV лъчите могат да ги изсушат, в резултат на което те стават по-сухи, чупливи, накъсват се.

Свързани статии

Тъмните коси са по-защитени от слънчевите лъчи, докато светлите са изложени на по-голям риск от увреждане.

Наличие на кожни инфекции

Гъбични инфекции, като трихофития, може да причинят загуба на коса, ако се развие в областта на скалпа. Тя се характеризира с петна от косопад, аномалии в кожата. Фоликулит е друг вид инфекция, засягаща космените фоликули, която може да повлияе отрицателно на косата. Възниква заради гъбички, инфекции, кожата може да е зачервена, с малки пъпчици, да е болезнена.

Коментирай