Здраве и красота

Как да подобрите храносмилането, ако искате да отслабнете?

Увеличете физическата активност

25.10.2019г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В желанието си да отслабнем, трябва да обърнем внимание на нашето храносмилане. Въвеждайки промени в начина си на хранене, това е промяна и за нашата храносмилателна система. Когато тя страда, целият процес на елиминиране на излишните токсини, течности от организма и мазнини се забавя.

Как да подобрим храносмилането, ако искаме да отслабнем?

Осигурете си храносмилателни ензими и пробиотици

Ако менюто ви осигурява достатъчно храносмилателни ензими и пробиотици, то храносмилателната система ще функционира правилно. Пресни зеленчуци, ананас, лимони, кисело мляко, кисело зеле, кефир, мента, манго и други ще ви ги осигурят. Така неразположенията като подуване на корема, газове, усещане за тежест, запек ще намалеят.

Суперхраните за всяка зодия

Увеличете физическата активност

Важно условие, ако искате да свалите излишните килограми е да спортувате редовно. Така не само ще изгорите повече калории, но ще подобрите перисталтиката на червата. Физическата активност подпомага храносмилането, което подобрява и изхождането.

Пийте повече вода

Добрата хидратация е от съществено значение за функцията на храносмилателната система. Една от най-полезните напитки е водата. Тя не само хидратира, но спомага за прочистването на токсините от тялото, подобрява перисталтиката. В комбинация с малко лимонов сок и мед, ще подпомогне детокса, но и елиминирането на излишните калории.

6 полезни зърна без глутен

Внимавайте с хранителните комбинации

Някои комбинации от храни могат да предизвикат запек, диария, газове, подуване на корема, задържане на излишни течности. Затова е важно да обръщаме внимание на това как ги съчетаваме. Така например, парче месо е по-добре да бъде в гарнитура с малко количество кафяв ориз или свежи зеленчуци, отколкото с картофи.

Свързани статии

Картофите пречат на правилното храносмилане на месото. Най-добре е да не консумирате на едно ядене протеин с въглехидрат. Ако ще хапвате плодове, нека те да са само от един вид, като два часа след като сте ги консумирали не приемайте друга храна.

Достатъчно фибри

Фибрите също са важни за процеса на храносмилане и отслабване. Тях може да си ги осигурите чрез консумацията на плодове, сладки картофи, боб, леща, пълнозърнести храни и други. Фибрите подобряват храносмилането, детокса, намаляват риска от запек.

Коментирай