Здраве и красота

4 от най-добрите антиоксиданти за кожата

За здрава кожа

01.11.2019г. / 08 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за антиоксидантите и тяхната полза за здравето и красотата ни. Те ни осигуряват енергия, противодействат на свободните радикали, помагат в борбата с елементите отговорни за видимите признаци на стареене, но и не само това. Кои са едни от най-добрите за вашата кожа и защо, вижте в следващите редове.

Внимание! Преди прием на добавки, консултирайте се със специалист.

Ресвератрол

Той е мощен полифенолен антиоксидант, който естествено се съдържа в червеното грозде, червеното вино, ядките и горските плодове. Също така влиза в състава на редица козметични продукти и прилаган локално помага за защита на повърхността на кожата, предпазвайки я от вредното въздействие на околната среда. Също така действа успокояващо.

40 неща, за които да внимаваме след 40 години

Витамин Е

Това е един от най-важните антиоксиданти. Той е мастноразтворим витамин, който можем да си набавим чрез прием на хранителни добавки или консумирайки храни богати на него. Витамин е действа по няколко начина за защита на кожата от външни елементи, които могат да имат отрицателно въздействие върху нея. 

7 храни, богати на витамин Е

Той намира място и в слънцезащитните кремове, тъй като подпомага защитата на кожата от стреса, причинен от излагането на UV лъчите. Не на последно място, действа в силна синергия с витамин С.

Защо е добре да приемаме витамин D преди зимата

Витамин С

С негова помощ можем да забавим появата на бръчките, да подобрим тена на кожата. Това е водноразтворим витамин, необходим на всички типове кожа. Когато се прилага локално чрез серуми, козметика обогатена с витамин С, кожата запазва своята устойчивост, тонусът ѝ е подобрен, видимо по-сияйна е. Той ни е необходим и за синтеза на колаген. Така че не пропускайте да добавите в менюто си и храни богати на него.

6 признака на дефицит на витамини и минерали

Ретинол

Добре познат още като витамин А, една от най-необикновените съставки за красива и здрава кожа. Той действа възстановяващо, подобрява неравномерния тен, намалява размера на порите, грубата текстура на кожата, намалява фините линии, белезите от акне. За ретинола е доказано, че подобрява устойчивостта на кожата, което допринася за цялостното ѝ усещане за по-младежки, здрав вид.

Коментирай