Здраве и красота

Проф. д-р Коларов: И обездвижването, и хипердвижението играят негативна роля

Според лекаря самодиагнозата крие големи рискове за здравето

31.10.2019г. / 14 00ч.
Аз жената
Проф. д-р Коларов: И обездвижването, и хипердвижението играят негативна роля

Времето рязко застудява и на дневен ред излиза въпросът как да предотвратим болките в ставите. В „България сутрин“ потърсихме отговора от ревматолога в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р Златимир Коларов.

Ревматичните болести не са сезонни, но промяната на барометричното налягане оказва влияния за засилване на вече съществуващи проблеми. Засилва се болката, хората се чувстват по-сковани“, посочи специалистът.

При по-възрастните хора се натрупват и други болести, а ставите стават по-чувствителни. Това се наблюдава и при младите, които боледуват от артрит, стана ясно още от думите му.

Проф. д-р Коларов подчерта, че болката е сигнал, а болните трябва да търсят правилния отговор на правилното място – в кабинета на лекаря. Много пъти постъпваме по неправилен начин, като си поставяме сами диагноза и се самолекуваме, отбеляза той.

Самодиагнозата винаги крие много големи рискове. Много пъти отиват към народната медицина. Дъщерята изпревари много майката и ако ние се върнем към майката, все едно сме 200 години назад“, каза проф. д-р Коларов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че и обездвижването, и хипердвижението играят негативна роля. Всичко трябва да се прави умерено. Огромните натоварвания влияят зле на опорно-двигателния апарат.

Прекалено активните младежи пият и хранителни добавки, но по думите на експерта не се знае какви препарати съдържат те. Впоследствие често водят до остри чернодробни проблеми.

За финал проф. д-р Златимир Коларов посъветва болните да осъзнаят, че сме плод на милиони години еволюция и живеем тук и сега. В тази връзка трябва да се обръщат към специалистите, а не да се самолекуват.

Вижте целия разговор във видеото.

Коментирай