Здраве и красота

6 вида вагинални бучки и какво могат да означават

Причини за поява на подутини по гениталиите

06.11.2019г. / 05 28ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Женската интимна зона е изключително деликатна. Във и около нея могат да възникнат редица проблеми, един от които са болезнените и сърбящи бучки. В някои случаи няма повод за притеснение, но в други се налага незабавно посещение при лекар. Какви могат да са причините за поява на подутина, придружена с болка, сърбеж, изпускане на течност и понякога и лоша миризма?

Враснал косъм

Една от най-честите причини за поява на болезнена подутина по гениталиите, около и в окосмената част, както и по срамните устни, са врасналите косми. Причиняват се както от коламаска, така и при бръснене и епилиране. Причината е в изменението на растежа на косъма вследствие на нарушаване на корена му.

Симптоми на рак на кожата, различни от нова бенка

Обикновено тези подутини минават от само себе си. Избягвайте да човъркате с игли и нокти, защото това може да влоши и забави процеса на излекуване. Ако забележите, че подутината се уголемява, става по-болезнена и зачервена, консултирайте се с лекар.

Киста

Кистите могат да са с различна консистенция, цвят и големина. Някои са изпълнени с течност, други са бледи на цвят или са зачервени. По големина също варират. Могат да възникнат навсякъде по и около вулвата. Една от възможните причини може да е запушване на бартолинова жлеза, което да доведе до киста. Тези кисти са изключително болезнени и могат да се инфектират. Отново консултацията с лекар е задължителна.

Човешки папиломен вирус

Някои разновидности на HPV вирусите могат да причинят подувания около гениталиите. Причиняват се от брадавици и могат да се появят на различни места. Възможно е да са придружени със сърбеж.

Херния – как да разпознаем симптомите

Генитален херпес

Гениталният херпес е една от най-силно заразните полово предавани болести. Ще познаете дали страдате от херпес, ако подутината е с кафеникав цвят и придружена с балончести лезии.

Рак

Бучките и подутините могат да подсказват и за раково заболяване. Ето защо лекарското мнение и диагноза след провеждане на преглед и съответните тестове са от такова огромно значение. Някои видове рак манифестират с подобни подутини, бучки и болезнени участъци около гениталиите, затова се налага да се потърси мнението на специалист. Това е задължително, особено ако подутината е с розов, червен или бял цвят, силно болезнена при допир.

Симптоми, подсказващи за рак на щитовидната жлеза

Сифилис

Сифилисът вече далеч не е една от най-честите болести, предавани по полов път, както е било в миналото, но все пак още съществува. Той може да предизвика усложнения в различни области от организма, включително да причини поява на болезнени подутини по интимните части. По-ранните симптоми на сифилис включват безболезнен обрив по цялото тяло.

* При  съмнение от здравен характер е задължително да се консултирате с лекар.

Коментирай