Здраве и красота

4 причини липсата на сън да пречи на отслабването

Каква е връзката?

04.11.2019г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето от нас спят по няколко часа на нощ. Работим до късно. Нямаме време за себе си, защото трябва да обърнем внимание на семейството и децата си. Искаме да отделим малко време за любимите ни занимания и докато се обърнем е минало полунощ, а на сутринта отново трябва да ставаме рано. Позната ситуация, която се повтаря отново и отново. Едновременно с това се опитваме да поддържаме добра форма, да отслабнем, да стегнем фигурата, но не се получава.

Как сънят ни прави по-красиви и здрави

Не се получава, защото не ни достига сън. А каква е връзката между съня и отслабването? Голяма. Ето и няколко причини липсата на достатъчно сън да пречи на постиженията ви в борбата с килограмите.

1. Липсата на сън и безсънието нарушават хормоналния баланс.

Колко сън получава организмът ви на денонощие определя в какво състояние ще бъдат хормоните лептин и грелин в тялото. Те отговарят за обработката на мазнините и складирането им, както и наличието на апетит или не. Лептинът е хормонът, който тялото отделя, когато стомахът е сит. Той регулира приема на храна и освобождаването на енергия. Недостигът на сън намалява нивата на лептин и пречи на нормалния контрол на теглото.

2. Липсата на сън нарушава начините, по които тялото складира мазнини и изгаря мазнини.

Недостигът на сън предизвиква повишаване нивата на хормона кортизол – хормон на стреса. Една от функциите му е да отговаря за начините, по които тялото складира мазнини. Високите нива на кортизол предразполагат тялото към трупане на излишни мазнини, особено около талията.

Кои витамини и минерали са важни за добрия сън?

3. Циркадният ритъм играе ключова роля в състоянието на чревната флора.

Ако изпитвате трудности в отслабването и резултатите не идват въпреки усилията, проблемът може да е в нарушената чревна флора. Тя може да се влоши по много различни причини, една от които е липсата на сън. Също както хормоните могат да влияят на теглото, така и чревните бактерии контролират разпада и усвояването на веществата. Когато те не са в добро състояние, отслабването става по-трудно. Сънят играе ключова роля за циркадния ритъм на цялото ви тяло, включително на този на храносмилателната система.

5 начина да накарате детето да заспи по-бързо

4. Колкото по-малко сън получавате, толкова по-малко воля проявявате.

Може да звучи невероятно, но сънят може да влияе и на настроението и чувствата. Ако сте хронично недоспали ще ви е по-трудно да водите битката с килограмите, ще сте по-склонни да прекрачвате диетата си и да пропускате упражнения и тренировки.

Коментирай