Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато спрете газираните напитки

Много неща се променят в положителна посока

09.11.2019г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кола, сода, с плодов вкус или пък обещаващи ни внезапно възвръщане на енергийните нива... Газираните подсладени напитки, ежедневно присъстват в менюто на много хора. За съжаление, те не влизат в списъка на здравословните, които е добре да консумираме и то неслучайно. Обмисляли ли сте някога да ограничите или да спрете тяхната консумация? Ето какво се случва в тялото, когато го направим.

По-здрави зъби

Газираните напитки предизвикват ерозия на зъбния емайл, което увеличава и риска от кариеси. Не забравяйте, че те съдържат много захари, подсладители, а някои от тях дори променят белотата на усмивката ни.

Сърцето ви ще ви благодари

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето си, намалете или спрете консумацията на газирани напитки. Редица проучвания доказват, че те могат значително да повишат риска от сърдечносъдови заболявания.

Какво да хапнете преди лягане, за да отслабнете?

Намалява се рискът от главоболие

За неговата поява обикновено посочваме месечния цикъл, стреса. Но дори не предполагаме, че любимата газирана напитка също може да го провокира. Виновник за това е аспартамът, подсладителите, които се съдържат в много от тях. Според учени, изкуствените подсладители могат да повишат риска не само от главоболие, но и от безсъние.

По една ябълка на ден – за здрави кости, отслабване и при астма 

Ще отслабнете по-лесно

Имате целулит, коремче? Ако искате да се разделите по-бързо с тях, спрете консумацията на газирани напитки. Те съдържат много захари. Важното е да не се опитвате да ги замените с диетични, защото те няма да подпомогнат процеса на отслабване.

Свързани статии

По-здрави кости

Редица изследвания доказват, че редовната консумация на газирани подсладени напитки, оказва вредно влияние върху костите и ставите и увеличава риска от остеопороза. Когато пием от тях, се нарушава балансът на инсулин, тестостерон, което повлиява и абсорбирането на калций, който е от съществено значение за здравето на костите.

Полезни храни за закуска според специалистите по хранене

Намалява се рискът от диабет и затлъстяване

Когато хапваме сладкиши, тестени изделия, пием газирани напитки, панкреасът ни започва да секретира повече инсулин. Този хормон участва в регулиране на високите нива на кръвната захар, които се покачват, когато консумираме храни и напитки с висок гликемичен индекс. Целият този процес води не само до покачване на телесното тегло, но е предпоставка за инсулинова резистентност и диабет.

Коментирай