Здраве и красота

4 признака на дефицит на омега-3 мастни киселини

Кои храни са богати на тях

10.11.2019г. / 06 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за развитието и функционирането на човешкото тяло. Те са важни за здравето и функцията на мозъка, сърцето, очите, за метаболизма. Можем да си ги набавим чрез консумацията на храни от растителен и животински произход, чрез хранителни добавки (хубаво е предварително да се допитате до специалист). Човешкото тяло е така устроено, че винаги да подсказва, когато изпитва определени дефицити.

Как може да разберете, че не получавате достатъчно от мастните киселини?

Кожата ви е станала по-суха

Омега – 3 мазнините са градивни елементи на клетъчната стена и могат да бъдат открити естествено в нея. Те се грижат за това кожата ни да бъде добре подхранена, да има младежки вид.

Когато не приемате достатъчно от полезните мазнини, това може да направи кожата ви по-суха, да имате усещането за опънатост и дискомфорт. Също така, омега-3 спомагат за абсорбирането на полезните хранителни вещества, които приемаме всеки ден с храната.

Вяла коса

Омега-3 мастните киселини имат решаваща роля и за здравето на космените фоликули. Те са като хранително вещество за тях, благодарение на което косата ни е лъскава, плътна, здрава, а рискът от възпаления на скалпа се намалява, когато се приема достатъчно омега-3.

Ноктите ви са чупливи

Ако ноктите ви напоследък са станали по-меки, чупливи, помислете дали консумирате достатъчно храни богати на полезните мастни киселини. Според редица проучвания, животински източници на омега-3, като рибените масла, рибата, морските дарове, яйца, телешко месо и други по-лесно се усвояват от организма в сравнение с растителните.

Свързани статии

Безсъние

Според изследване проведено от специалисти на Оксфордския университет, хората, които приемат достатъчно количество омега-3 имат много по-качествен сън. Ако страдате от безсъние, което не се дължи на стрес, диета или друго, помислете дали организмът ви не изпитва дефицит на тези хранителни вещества.

Други признаци, че може би не получавате достатъчно омега-3 мастни киселини са умора, трудно концентриране, спад на имунитета, покачване на телесното тегло, депресия, проблеми със ставите.

Коментирай