Здраве и красота

Причини за натрапчиво лош дъх

На какво се дължи?

13.11.2019г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква в даден момент. Когато обаче мирисът в устата започне да става твърде неприятен, да се усеща горчив вкус или ухание на гниещ процес, тогава нещата могат да са излезли извън контрол и да се налага консултация със специалист, тъй като вероятността да се касае до здравословен проблем не е малка.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Моментната поява на лош дъх може да се дължи на храни и напитки, на временна лека дехидратация, на недобра хигиена на устната кухина. Когато обаче проблемът трае дълго, трябва да се обърне специално внимание, за да се отстрани и да не се поставя здравето в риск.

Какви могат да са причините за поява на силно и натрапчиво лош дъх?

Страничен ефект от нисковъглехидратна диета

Ако спазвате режим на хранене, изключващ до голяма степен въглехидратите, вероятността лошият ви дъх да е причинен от това, е голяма. При тези хранителни режими в тялото се натрупва ацетон, който се усеща силно и натрапчиво от устата. Пийте повече вода, дъвчете дъвка за кратко. Добрата хидратация е важна при нисковъглехидратните диети не само за премахване на лошия дъх, но и за доброто храносмилане.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да имат този страничен ефект, а именно да предизвикват поява на силен лош дъх. Такива са антидепресантите, някои лекарства за диабет и контрол на кръвната захар, холестерола. Едно от страничните им действия е намаляване на отделянето на слюнка. Сухотата в устата предизвиква неприятен мирис.

Ефикасен еликсир срещу лош дъх

Злоупотреба с кафе

Кафето е киселинна напитка, която освен че дехидратира организма, променя и неговото вътрешно pH. Киселинната среда в тялото стимулира растежа на бактериите в устната кухина, а и не само, което предизвиква лош дъх, дори и поява на някои инфекции. Ако тези инфекции не бъдат овладени, те могат да доведат до болести на венците и кариеси.

Високи нива на кръвна захар

Страдащите от диабет, предиабет, хиперинсулинемия или инсулинова резистентност имат сходен проблем – трудни за овладяване нива на кръвната захар и инсулина. Високите стойности на тези два показателя, особено на кръвната захар, предизвикват поява на лош вкус и мирис в устната кухина, които се усещат отдалече. Ако стойностите не се контролират, това може да доведе до инфекции и заболявания на устната кухина, тъй като глюкозата подхранва бактериите и спомага за тяхното размножаване.

Храносмилателни проблеми

Заболявания на храносмилателната система, като киселинен рефлукс или гастрит, могат да предизвикат лош вкус в устата и неприятен натрапчив мирис на дъха. Често той има киселинна миризма, тъй като е предизвикан от връщащите се стомашни киселини в хранопровода. Ако тези храносмилателни проблеми не се контролират, това може да доведе до увреждане на зъбите, загубата им, както и инфекции и възпаления на венците, хранопровода, езика, всички тъкани в устната кухина.

Свързани статии

Вирусна инфекция на горните дихателни пътища

Ако в момента страдате от респираторна инфекция или възпаление на синусите, това може да е причината за появата на натрапчиво лош дъх. В случаите, в които заболяването преминава в бактериална инфекция, миризмата на дъха може да се влоши.

Храни, предизвикващи лош дъх

Тютюнопушене

Пушенето е вредно за дъха, както и за цялостното здраве не само на устната кухина, но и на тялото. То дехидратира, предпоставка е за растеж на бактерии в устата, може да предизвика поява на кариеси и заболявания на венците.

Възпаление на сливиците

Бактериалните инфекции по сливиците също могат да са причина за силния лош дъх, от който страдате. В някои случаи проблемът е хроничен и въпреки доброто общо здравословно състояние, сливиците пак могат да са средище на бактерии. Консултирайте се със специалист уши-нос-гърло, който да определи дали имате проблем със сливиците и как да бъде отстранен той.

* Статията има информативен характер. Ако забележите поява на продължителен неприятен дъх, попитайте вашия лекар за мнение.

Коментирай