Здраве и красота

5 неща, които никога не трябва да правите преди тренировка

Опасни са за здравето

20.12.2019г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки трениращ има своите навици преди да започне тренировката си. Някои навици обаче могат да се окажат вредни за здравето ви. Ако сте ги възприели, време е да видите защо трябва да ги изкорените за ваше добро.

Най-подходящите храни след тренировка

Мажете се с лосион

Взели сте си душ и по навик мажете цялата си кожа с лосион за тяло, за да е мека и добре хидратирана. Чудесно, но не го правете преди тренировка. С нанасянето на лосиона запушвате порите на кожата. При отделянето на пот по време на активната тренировка се образува лепкава маса, която може да запуши порите, да предизвика бактериална инфекция и да създаде големи проблеми.

Не пийте алкохол

Алкохолът дори в малки количества преди тренировка е едно от забранените неща, които не трябва да употребявате преди да влезете в залата или да излезете навън за джогинг. Дори упражненията вкъщи не е добре да бъдат предхождани от алкохол, защото в комбинацията с активността можете да се нараните, да се замаете, да ви прилошее, да изпитате недостиг на кислород и дехидратация. Възможни са нарушения в координацията, които също могат да доведат до сериозни травми.

5 съвета за кожата преди и след тренировка

Не пийте много кафе

Следете приема си на кафе и не злоупотребявайте с тази напитка, дори да ви е любима и дори да се чувствате добре след употребата ѝ. Кафето дехидратира, което допълнително може да влоши състоянието ви по време на тренировка, за която е характерно изпотяването. Внезапната загуба на много течности в комбинация с прегряването по време на физическа активност затруднява работата на вътрешните органи и може да се окаже опасно състояние.

Свързани статии

Не яжте обилни порции храна

Освен че ще ви стане много тежко, обилната храна преди тренировка не е добра опция и защото затруднява сърцето. В зависимост от вида тренировка е възможно да нарушите работата на храносмилателната система, да блокирате абсорбцията на някои хранителни вещества, да получите задух или остра болка в коремната област.

Съвети за хранене при различните тренировки

Не яжте храни с алергени

Ако страдате от някаква хранителна алергия, вероятно внимателно следите тя да не се включва в менюто ви. Особено опасно е преди тренировка някоя от храните, които предизвикват алергии да попадне в тялото ви. Алергените в комбинация с микровъзпалението, което тренировките предизвикват в мускулите, може да влоши симптомите и да ви постави в опасна ситуация.

Коментирай