Здраве и красота

Подправки, които може да засадите и да ползвате при различни неразположения

За повече аромат и здраве

18.11.2019г. / 06 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Приготвяйки любимите си ястия, всекидневно използваме ароматни билки. Лимонова трева, копър, магданоз, мента... С тях вкусът е различен. Хубавото е, че можем да ги отглеждаме в градината или у дома и винаги да са ни подръка, когато ни потрябват. Още по-хубаво е, че много от билките, които ползваме, могат да помогнат при различни неразположения. Вижте още, които е хубаво да добавите към домашната си градина, не само за повече вкус, но и за повече здраве.

Важно! Те не могат да изместят назначеното ви от специалист лечение.

Градински чай

Чудесен под формата на напитка или добавен към вашите ястия с месо. Градинският чай е естествен стимулант с антибактериални, тонизиращи и антидиабетни свойства. Билката ни осигурява и витамини А и К, както и летливи масла и флавоноиди. Може да ни помогне да облекчим болките в стомаха, астмата, менструалните спазми и гингивита. Осигурете му топлина и слънчева светлина и той ще ви радва с прекрасните си зелени листа, аромат и полезни свойства.

За какво да използвате портокаловите кори?

Риган

Една от най-често използваните подправки в средиземноморската кухня. Риганът е богат растителен източник на витамини А, С, Е и К. Също така има антиоксидантни, антибактериални, антимикробни, противовъзпалителни, диуретични, отхрачващи действия.

Помага при мускулни болки, повръщане. Има благоприятно действие и при менструални спазми, акне, пърхот, бронхит, болки в гърлото.

Розмарин

Подправката съдържа редица фитохимикали, като фитонутриенти, противовъзпалителни съединения, есенциални мастни киселини и антиалергенни съединения. Консумацията ѝ ни доставя калций и желязо. Розмаринът може да ни помогне да се чувстваме по-добре, когато страдаме от главоболие, депресия, мускулни спазми, пърхот, лошо храносмилане. Той е подходяща подправка за месо, риба.

По-добро емоционално състояние с помощта на подправки

Босилек

Босилекът се отглежда лесно, стига да му осигурите достатъчно слънчева светлина, защото е уязвим към студа. С него може да приготвяте домашно песто, да го добавяте към пица, салата, паста.

Свързани статии

Богат е на ценни хранителни вещества, като витамини А, С, К, манган, омега-3 мастни киселини, магнезий, мед, желязо и калций. Може да облекчи гаденето, акнето, благоприятства здравето на бъбреците, които са склонни към образуване на камъни.

Мащерка

Тя също се нуждае от повече слънце. Нея също като останалите подправки можем да ползваме свежа или изсушена. Мащерката е богата на антиоксиданти, има и антисептични и антибактериални свойства. Консумацията ѝ ни осигурява витамини А и С, желязо, манган и мед, фибри. Има благоприятно действие при кашлица, лошо храносмилане, диария, акне, артрит, болки в гърлото.

Коментирай