Здраве и красота

Жасмина Гевезиева: Правилната диета е тази, която води към желаните резултати

Съветите на Жаси за добро здраве и красива фигура

19.11.2019г. / 07 35ч.
Михаела Лазарова
Жасмина Гевезиева. Снимки: личен архив

Жасмина Гевезиева. Снимки: личен архив

Тя е вдъхновение и не спира да го излъчва. С нея можем да си говорим дълго и разговорите винаги оставят усещането в нас за градивност, за това, че лошите хранителни навици са нещо, с което вече можем да се справим, защото имаме съюзник и той се казва Жасмина Гевезиева.

Не ви я представяме за първи път. Срещаме я няколко седмици, след като се яви на Републиканско първенство по бодибилдинг, бикини фитнес категория до 158 см и бе отличена с 5 място и след Републиканско първенство по силов трибой.

Споделя, че бикини фитнес категорията е най-женствената и грациозна категория, чрез която успява да преоткрие женствеността си, буквално. 

„Никога не ме е било страх да се впусна в дълбокото. Напротив - това ме мотивира. Нека е трудно. Нека има предизвикателство. Нека изляза извън зоната си на комфорт. Нека израсна.“ 

В предишното си интервю с Жаси (повече за него, вижте тук) ви разказахме за това как силата на волята ѝ е помогнала да се справи с емоционалното преяждане. Това е нейната лична победа, която се превръща в мисия. Мисия да помага на хора, които сами не могат да се справят с лошите си хранителни навици, но се нуждаят отчайващо от това. Те я намират благодарение на платформата Binge OFF. 

Повод за това интервю е екзотичното пътуване, което Жаси си подари и разбира се, темата за здравословното хранене. Ето какво сподели с нас. 

„11 сменени места за спане за 22 дни...“ Започвам интервюто си с теб с един твой статус във Фейсбук. Добре дошла! Откъде се завръщаш?

Хехе, добре заварили! Завръщам се от почти едномесечно пътуване в Югоизточна Азия – Виетнам, Камбоджа и Тайланд! Целта беше пълен рестарт, почивка и се получи! Обиколихме цял Виетнам от столицата (на север) до южната граница с Камбоджа, в Камбоджа посетихме както икономически развитата им столица, така и най-древните, свещени места като Анкгор Ват – едно от новите седем чудеса на света. В Тайланд бяхме в лудницата – в Банкок. Цялото преживяване беше уникално – от мазане с кал в най-големия пещерен комплекс в света, през каякинг, гмуркане, риболов, изгубване с мотоциклет насред оризови насаждения, опитване на всякакви буболечки и влечуги (тарантули, щурци, червеи, крокодил), посещение на свещени будистки и хиндуиски обекти и… ах-моментите от покрива на едни от най-високите roof-top барове в света.

Защо избра точно този маршрут и как се подготви за това дълго и вълнуващо пътуване?

Имахме възможност да покрием цял един сегмент на картата на света – Югоизточна Азия, който предлага почти всичко като изживявания – от уникална храна, тропическо време, история, природни обекти и същевременно е напълно различен свят от нас. Не на последно място – веднъж попаднеш ли там, условията са абсолютно достъпни за българския стандарт и спокойно можеш да се насладиш на всичко!

Кое от всички те докосна най-силно? Как успя да се преоткриеш?

Харесва ми влиянието на будизма над всекидневните житейски избори. Не съм будист, не съм като цяло особено религиозна, но две идеи ми допаднаха особено – това, че всеки от нас има мисия, дори да не сме я преоткрили все още и това, че доброто се възнаграждава – в този или следващ живот. Затова и се чувстваш спокоен там. Всеки се опитва да бъде добър с останалите. А тези, за които ни предупредиха че крадат по улицата – просто не са местни.

                          Протеиново брауни с портокал и ментов пълнеж от Жаси

Няма как да не те попитам и за храната. Това, което сподели с твоите последователи в социалните мрежи е съвкупност от цветове, вкусове, култури, традиции...

Безкрайно съм впечатлена не само от храната, но и от хранителните навици на тези култури. Във Виетнам примерно почти не открихме хляб за двете ни седмици там. Залагаше се на 4 съставки във всяко ястие – месо, ориз (и оризови изделия), зеленчуци и подправки. Сутрин, обед, вечер. Това е. Няма десерти – тук-таме някой плод или кокосова супа. Самият факт в 8 сутринта да видиш някой да яде супа с месо и зеленчуци за мен беше удивително. И това е стандарт. Хранителни навици, заложени в културата им. Другото е културата за хранене на улицата. Евтино, достъпно, социализиращо. Предполагам, че ако и в България средната температура целогодишно е над 25 градуса и ние щяхме да се храним навън постоянно.

Ти си човек, който се занимава със спорт, спазва режими... Каква е равносметката след това пътуване по отношение на килограмите? Как и с какво се храни, така че да запазиш добрата си форма (нещо, от което всички се затрудняваме, по време на ваканциите си)?

Нямах проблем с килограмите – колкото тръгнах, толкова се и завърнах. Опитах от всичко традиционно и спазвах само едно правило – да не преяждам. Порциите са достатъчно обемни и питателни там, така че каквото ми сервираха си го изяждах, но не съм поръчвала допълнително. Едно ястие (и евентуално ордьовър, който споделях с приятеля ми) на хранене.

                                                  Диетичната закуска на Жаси

Имаше ли време и възможност за спорт в условията, в които се намираше?

За спорт – не. Не беше и предвидено да спортувам. Част от идеята беше напълно да си почина. Но бях постоянно в движение по цял ден, така че активност не ми е липсвала. Един път тичах за кеф – бях на изолиран остров в Камбоджа с прекрасен пясък. Реших да си направя удоволствието да тичам на брега по изгрев.

От начина на хранене на тези култури ще заимстваш ли нещо, което ще добавиш към своето меню? Как се хранят там хората, успяват ли да следват здравословен режим на хранене?

Две неща – хранят се простичко, засищащо, с много подправки. Без сладко, без консерванти, без рафинирани храни. Разнообразието идва повече от подправките и начина на приготвяне, не толкова на самите съставки на храните. Винаги имат месо – пилешко, свинско или телешко, ориз и зеленчуци. Абсолютни бодибилдъри като начин на хранене. Другото, което ще заимствам е храненето с клечки. Храниш се по-бавно, осъзнато. Помага особено много при хора, които имат склонност да преяждат.

Успя ли да си донесеш ароматни подправки, например?

Донесох канела, ядки и много сушени плодове – сушено манго. За разлика от България, там сушените тропически плодове са без допълнителна захар и са ужасно вкусни.

Ежедневието ти е динамично, като на повечето хора. Дай съвет как да се храним през деня и с какво, за да сме енергични, в добра форма.

Съветът ми е простичък – планирайте и си сгответе храненето предишния ден, за да не мислите за храна на следващия. Страшно много освобождава.

Защо според теб много хора се провалят по пътя към това да постигнат желаната форма и да подобрят цялостното си здравословно състояние?

Според мен се залитва по диети, които не са устойчиви. Правилната диета е тази, която води към желаните резултати във времето и е гъвкава – може да се спазва оптимално във всякакви условия.

Какво би ги посъветвала? За какъв период от време можем да си изградим добрия навик да спортуваме и да се храним здравословно?

Средното време за изграждане на нов навик е 66 дни, като резултатите варират спрямо човека – от 18 до 245 дни. Съветът ми е постоянство в какъвто и режим да се захванете, докато се превърне в навик. Когато поведението е автоматизирано и е в синхрон с ценностите и целите ни, резултатите се случват без особено големи усилия – просто няма мисловни бариери вече.

Кои храни съставляват твоето есенно-зимно меню?

В момента съм в основен период (покачване на мускулна маса), съответно имам по умерено много от всичко – мазнини, протеини, въглехидрати. Съответно фъстъчено масло, яйца, месо, ориз, много зеленчуци, сезонни плодове. Винаги мога да си позволя и „нещо за душата“ без угризения, стига да не се прекалява.

Само след няколко седмици ни очакват чудесни празници, с обилни трапези, почивни дни... Ти как ще се предпазиш от празничното преяждане и какво би посъветвала читателите ни?

Както се казва – тяло не се гради между Коледа и Нова година, тяло се гради между Нова година и Коледа. Съответно няколко дни няма да съборят формата, стига да има изградени хранителни навици. Насладете се на празниците, няма нищо страшно. Каченото е основно вода, сол и малко мазнина. Просто бъдете активни и се грижете за здравето си през остатъка от годината.

Твоите любими храни са...?

Последно време – манго. Голям фен съм. Може би отново ще трябва да отскоча до Азия.

Любимите ти напитки са?...

Кокосов шейк – кокосова вода с много лед, разбито. Като кокосова вода на стероиди е. Изключително освежаващо. Студено кокосово лате също – това е ice кафе с разбит кокос на лед отгоре – като сладолед. Жестоко.

Когато ти се прияде нещо сладичко си хапваш?...

Хапвам си сладичкото, стига наистина да го искам. Ако поставя твърде големи рестрикции, желанието няма да изчезне. (вижте един чудесен десерт, предложен от Жаси)

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg?

Разполагате с време и здраве като ресурси под ваш контрол. Оползотворявайте времето си смислено и се грижете за здравето си. Изборът и силата са изцяло във Ваши ръце.

Снимки: Жасмина Гевезиева

Коментирай