Здраве и красота

5 начина да отпушите заглъхнало ухо

Как да изравните налягането във вътрешното ухо

29.11.2019г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Заглъхването на ушите се случва по различни причини, главната сред които е промяна в налягането в средното ухо. В такива случаи се оказва напрежение върху тъпанчето, което изпъква леко навън в кухината. Това може да възпрепятства нормалното възприятие на звуците и да намали слуха в известна степен. Освен това е и неприятно.

Премахване на ушната кал в домашни условия

Как можете най-лесно да отпушите заглъхналото ухо? Ето няколко прости начина.

1. Въртене на главата.

Една от най-лесните техники, които можете да опитате, е внимателното обръщане на главата с наклон наляво и надясно, като едновременно с това преглъщате. Това изравнява налягането във вътрешното ухо с това на околната среда, предизвиквайки пукане и отпушване на слуховия канал.

2. Прозявка.

Прозяването е естествен природен механизъм, който помага за отпушване на заглъхнали уши. Прозяването отваря евстахиевата тръба и намалява налягането в ушите. Ако не ви се прозява в този момент, опитайте се да имитирате прозявка възможно най-широко. Опитайте няколко пъти, докато усетите изпукване.

Алтернативни употреби на клечките за уши

3. Преглъщане.

Този метод също е ефективен. За да го направите още по-ефикасен, поемете глътка вода в устата си и преди да я преглътнете, запушете носа с пръсти, след това преглътнете. Направете упражнението, докато не чуете изпукване и отпушване на ушите.

Свързани статии

4. Топъл компрес.

В половината от случаите на заглъхване на ушите причината се крие в блокаж, причинен от натрупване на ушна кал. За да размекнете гъстия секрет и да му помогнете да излезе по-лесно от ушния канал, направете топъл компрес с памучна кърпа. Задръжте компреса най-малко 1 час върху всяко ухо. След това почистете ушите.

За какво подсказва видът на ушната кал

5. Дъвчене на дъвка.

Дъвченето на дъвка помага за отпушване на блокирани уши. Естественото движение на челюстта провокира изравняване на налягането във вътрешното ухо и стимулира отблокирането на евстахиевата тръба.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 6 месеца )
Аз пробвах като запуших ухото, което не е запушено и го държах около една минута и имай някакъв ефект, но за кратко време. Може би е от това, че имам хрема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време