Здраве и красота

Популярни природни средства за чести здравословни проблеми

Как да си помогнем с бабините рецепти

10.12.2019г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога никой и нищо не могат да ни помогнат така добре, както природата може. При леки неразположения и някои често случващи се незадълбочени здравословни проблеми се доверяваме на натуралните средства, които знаем от нашите баби и които наистина облекчават състоянието ни.

Натурални лекове при кашлица и вирусни инфекции (галерия)

Ето някои от най-популярните природни средства, които могат да помогнат при често срещани здравословни проблеми в ежедневието.

Джинджифил

Този корен с магически способности помага при гадене и повръщане, подуване и болки в стомаха. Клиничните проучвания показват, че веществата в джинджифила действат благотворно на клетките на стомаха и тънките черва, както и на тези на мозъка и нервната система.

Кокосово масло

Хората с акне могат да се възползват от противовъзпалителните свойства на кокосовото масло. Нанесено директно върху акнетичната кожа, то намалява възпалението и контролира секрецията на себум. Има антимикробни и противогъбични свойства.

Солена вода

Разтвор от сол с вода е чудесен начин да си направите прочистваща гаргара при болно гърло, налепи по сливиците, отделяне на секрет, както и за облекчаване на алергии. Солената вода също така е прекрасно средство да прочистите носа и синусите.

Оцет

Оцетът помага за изгарянето и свиването на брадавици. С помощта на памучен тампон нанасяйте неразреден оцет върху брадавицата по няколко пъти на ден, за да ѝ повлияете. Високата киселинност на оцета помага за неутрализиране на вирусните клетки, причинителите на появата на брадавици.

Натурални лекове за кожни белези

Чесън

Чесънът има стимулиращи имунната система свойства. Неговите активни вещества действат подобно на природен антибиотик. Алицинът в него има антивирусни, антимикробни и антибактериални свойства. Добавяйте чесън към всяко ястие, което допуска добавката му. Така ще поддържате имунната система в добра форма.

Риган

Риганът не е просто подправка. Той е източник на мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и успокояват стомашни проблеми. Направете отвара от риган, като в 1 литър вода сварите няколко лъжици ситно нарязани пресни листа риган. Отцедете отварата и пийте от нея 3 пъти на ден.

Свързани статии

Куркума

Куркумата, подобно на джинджифила, е кореноплодно с мощни активни съставки. Куркуминът в нея е биоактивно вещество, което успокоява хронични болки, причинени от различни възпалителни процеси. Отварата от пресен корен куркума прави чудеса с болката.

Натурални лекове при менструални болки

Имуностимулиращ чай

Няма по-добър начин да повдигнете защитните сили на организма от чая с натурални съставки. В ½ литър вода сварете малко пресен джинджифил, ½ чаена лъжица шипки, ½ шепа боровинки или червени боровинки. Всички тези плодове съдържат много мощни антиоксиданти, а концентрацията на витамин С в тях е много висока. Пийте по 2-3 чаши от този чай всеки ден в сезона на вирусните инфекции за силен имунитет.

* * *

Статията има само информативен характер. При съмнение за някакво заболяване или неразположение попитайте личния си лекар какво лечение ви е необходимо. Ако не се налага специфично лечение, опитайте да си помогнете и с някои природни лекове.

Коментирай