Здраве и красота

Как да се справим с гаденето по време на път?

Става ви лошо в автомобил? Ето как да преодолеете позивите за повръщане и световъртежа

11.12.2019г. / 10 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Позивите за повръщане и гадене по време на пътуване с превозно средство могат да превърнат преживяването в ад. Хората, страдащи от склонност към такива неразположения знаят колко ужасно може да е пътуването в това състояние часове наред. За щастие има някои природни начини да се справите с гаденето при пътуване, най-вече с кола. Ето кои са те.

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания

Яжте джинджифил или пийте чай от него

Джинджифилът има активни съставки, които имат свойството да потискат позивите за повръщане. Той е и много ефективен при сутрешно гадене по време на бременност. Пикантният му леко лют вкус се дължи именно на активните му вещества, които не само придават характерния вкус, но и неговите лековити свойства. Преди пътуване хапнете малко пресен корен джинджифил. А за из път си носете бутилка с чай от пресен корен джинджифил, който да пиете по време на пътуването.

Седете на предната седалка

Ако сте в автомобил возенето на предната седалка е едно добро решение на проблема. Гледайки пътя, страдащият от гадене и повръщане по време на пътуване ще понесе поклащането и завоите по-лесно.

Навеждайте главата си в посоката на завоя

Един лесен трик да излъжете вестибуларния си апарат, че не се клатушкате и не преодолявате съпротивление при завои е като накланяте главата в посоката на завоя. Например, ако колата завива наляво, наклонете главата си също наляво, въпреки че центробежните сили при завоя ще ви карат да се наведете именно на обратно. Това е и механизмът, който влошава състоянието ви и ви кара да повръщате.

Какво подсказват коремните болки при децата

Никога не пътувайте на празен стомах

Ако пътуването ви кара да се чувствате зле и ви се гади, вероятно от страх сте спрели да слагате каквото и да било в устата си преди да тръгнете на път. Това е погрешна стратегия. Важно е в никакъв случай да не преяждате и да не консумирате вредни, тежки, мазни и пържени храни. Но това не означава да не ядете нищо. Хапнете нещо леко, за предпочитане зеленчуци, плодове, риба, постно бяло месо. В себе си носете също здравословни закуски за междинно похапване, както и продукти, които потискат гаденето.

Ароматерапия

Някои етерични масла също помагат срещу гадене и повръщане при пътуване. Сред най-добрите и ефективни в облекчаването на неразположението са маслото от джинджифил, мента, лавандула, лимон.

6 признака, че сте в голям стрес

Коментирай