Здраве и красота

Домашен лосион за бебета против обрив от пелени

Как да облекчите дискомфорта на бебчето

11.12.2019г. / 08 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често срещаните и също така неприятни проблеми, свързани с нежната и деликатна кожа на бебетата е появата на обрив от пелените. Почти няма бебе, което да не е почувствало дискомфорта от тези обриви. Всяка майка се притеснява, когато бебчето ѝ плаче и е раздразнено. За да му помогнат, майките обикновено мажат с кремове, бебешки лосиони и прилагат пудра за засушаване на засегнатото място, така че да се блокира подсичането на кожата.

Какво представляват люспите по главата на бебето?

Има и натурални методи, които са не по-малко ефикасни за бебешката кожа. Можете да приготвите лосион против подсичане за вашето бебе, който включва алое вера, етерични масла и отвара от невен и лавандула.

Лавандулата и невенът имат противовъзпалителни свойства, успокояват кожата и премахват раздразнението. Алое вера също има много мощно действие върху кожата и неутрализира дискомфорта много бързо. Етеричните масла имат антисептично действие и помагат за скоростното възстановяване на деликатната кожа.

5 лека за подсечена бебешка кожа

Съставки:

  • ¾ чаша чай от невен;
  • ¾ чаша чай от лавандула;
  • 1 супена лъжица гел от алое вера;
  • 2-3 капки етерично масло от лавандула;
  • 1-2 капки масло от невен;
  • 1 брой бутилка със спрей накрайник.

Кипнете вода, около 500 мл. След като заври, свалете от котлона и я разделете в два съда. Във всеки съд поставете сушения невен и сушената лавандула. Оставете да се запари под капак. Прецедете и охладете до стайна температура.

Смесете всички съставки в бутилката и затворете много добре. Разклатете в продължение на 1-2 минути, за да се смесят добре съставките.

6 начина да успокоим плачещото бебе

Този течен спрей лосион е много удобен за използване, защото не се налага мазане с пръсти, което допълнително дразни кожата на бебето. Може да се използва по няколко пъти на ден.

Коментирай