Здраве и красота

Д-р Йордан Кирчев: Българинът става все по-отговорен относно оралното си здраве

Д-р Йордан Кирчев ни дава полезни съвети как да се грижим за здравето си

11.12.2019г. / 13 26ч.
Мария Дуковска
Д-р Кирчев. Снимка: The Smile Company

Д-р Кирчев. Снимка: The Smile Company

Д-р Йордан Кирчев израства в град Свищов. Завършва средното си образование в СОУ „Николай Катранов“, гр. Свищов, с интензивно изучаване на английски език като първенец на випуска. Дипломата си на дентален лекар получава от Медицински университет – София.

Постоянно повишава следдипломната си квалификация с посещаване на множество теоретични и практически курсове. Професионалните му интереси в The Smile Company са свързани с естетични възстановявания и ендодонтия. В свободното си време обича да спортува, да прекарва време с приятели, да чете и да пътува.

Обърнахме се към д-р Кирчев с молба да отговори на няколко наши въпроса, свързани с оралното здраве, както и да ни даде полезни съвети как да се грижим по-добре за красивата си усмивка.

Стават ли българите по-внимателни спрямо грижата за зъбите и оралната хигиена? Какви са вашите впечатления?

Да, мисля че българинът става все по-отговорен и дисциплиниран относно оралното си здраве, което отдавам на много по-достъпната информация в наши дни.

Какво е необходимо, за да се извърши избелване на зъбите, има ли някакви изисквания към зъбния статус на пациента?

Зъбите, които ще подлежат на избелване трябва да бъдат здрави, без наличието на кариеси, за да се предотврати увреждане на зъбната пулпа. Те трябва да бъдат предварително добре почистени от зъбна плака и зъбен камък. Също така е важно да се знае, че фасети и изкуствени коронки не подлежат на тази процедура.

Какви са най-новите методи за избелване на зъби?

В търговската мрежа постоянно се появяват нови продукти и методи за избелване на зъбите, но основните два начина, които доказано във времето работят ефективно и безвредно, са клиничното (кабинетно) и домашното избелване (с шини) с избелващи гелове на основата на хидроген или карбамид пероксид.

Има ли рискове при избелването на зъбите и опасно ли е домашното избелване?

Стига да се извършва с професионални средства и след преценка на лекар по дентална медицина, избелването на зъби е напълно безвредно. Единственият съществуващ риск е появата на преходна чувствителност, която в рамките на 2-3 дни напълно отшумява. Домашното избелване от своя страна е напълно безопасно, стига пациентът стриктно да спазва инструкциите на своя стоматолог.

Как да предотвратим появата на зъбен камък, какви са предпоставките той да се появи?

За предотвратяване появата на зъбен камък е необходима перфектна орална хигиена – тоест ефективно почистване на зъбната плака от всички зъбни повърхности, тъй като именно тя е основната предпоставка след минерализирането си за зъбен камък.

Колко често е препоръчително да се почиства зъбен камък?

Ако зъбният камък се почиства профилактично, без наличието на пародонтално заболяване, е необходимо на всеки 6 месеца да се прави т.нар. клинична орална хигиена. Ако имаме наличие на пародонтално заболяване, посещенията при вашия стоматолог трябва да бъдат по-чести. Например при заболяването пародонтит (пародонтоза) е необходимо редовно почистване на всеки 3 месеца.

Кои храни и напитки е добре да избягваме, за да не потъмнее цветът на зъбите? Кафето влиза ли в „черния списък“?

Всички храни и напитки, които имат силни пигменти влизат в този списък. Кафето също. Вино, червени храни и напитки. Тютюнопушенето също е необходимо да се ограничи, ако искаме да запазим бялата си усмивка за по-дълго време.

Какви са причините за кървящите венци и какви са решенията?

Основна причина за кървящи венци е недобрата орална хигиена. Разбира се и други фактори играят роля в пародонталните заболявания. Например някои общи заболявания на пациента или бременност могат да утежнят състоянието на пародонталните заболявания. Също така и приемът на определени групи лекарства като например оралните контрацептиви влияят върху състоянието на венците.

Какво трябва да знаем за поставянето на брекети на възрастни? Има ли неподходяща възраст или условия, които да пречат на поставянето им?

Брекети могат да се поставят на всяка една възраст, стига пациентът да е със санирано (здраво) съзъбие и без наличие на пародонтално заболяване.

Кога се налага слагането им и какви са вариантите?

Свързани статии

Трябва да се направи консултация със специалист ортодонт, за да се прецени дали се налага поставяне на брекети при неправилна подредба на зъбите и да се обсъдят възможните варианти.

Профилактиката ли е ключът към предотвратяване на заболявания като пародонтоза?

Да, профилактиката е ключът към предотвратяване на почти всички дентални заболявания. В това число влиза и пародонтозата. Най-важни при нея са добрата орална хигиена и редовни посещения при стоматолог.

Какви са най-честите „стоматологични“ грешки, които пациентите правят, като правилното миене на зъбите например?

Най-честите грешки, които пациентите правят, са нередовното и некачествено миене на зъбите, неизползването на конец за зъби и нередовни профилактични прегледи. За да бъде запознат как точно трябва да мие зъбите си, как правилно да използва конец, разбира се, пациентът трябва да бъде обучен в правилна орална хигиена от неговия личен стоматолог.

Бихте ли споделили няколко съвета за мечтата на всяка жена – здрава, красива и бяла усмивка?

Мечтата на всяка жена, а именно здрава, красива и бяла усмивка, може да се постигне със спазването на няколко съвета: Първо – добра орална хигиена; второ – редовни профилактични посещения при стоматолог; трето – вече има много възможности за естетични възстановявания и корекции на усмивката, чрез които зъбите ви ще добият мечтания вид; четвърто – ограничаване от храни и напитки, вредни за зъбите. Ограничаване и на тютюнопушенето.

Коментирай