Здраве и красота

6 храни за детокс на тялото след празниците

За повече здраве и красота

04.01.2020г. / 17 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните и новогодишни празници са истинско пиршество за вкусовите ни рецептори. Позволяваме си да хапваме от любимите ни, но не толкова здравословни храни, консумираме и алкохол. Равносметката е няколко излишни килограма, но и тяло, което се нуждае от детокс.

За щастие има редица полезни храни, които могат да ни помогнат да влезем бързо в добра форма, елиминирайки излишните мазнини и течности. Такива са домати, авокадо, риба, сини боровинки, артишок, спанак, аспержи. Кои други е добре да добавите към менюто си?

Грейпфрут

Плодовете са чудесни за детокс на организма. Едни от най-полезните след празничното похапване, когато искате да свалите излишните килограми са грейпфрутите.Фитохимикалите в плодовете спомагат за разграждането на излишните мазнини. Също така, грейпфрутите подпомагат и функцията на черния дроб.

8 детокс съставки за вашето смути

Пийте чай от хибискус

Чаят е чудесен за детокс на организма. Освен зелен добавете към менюто си и чай от хибискус. По време на празниците консумираме повече храни, които са солени, кисели, хапваме и сладкиши.

Всичко това кара тялото да задържа излишни течности. В резултат сме подпухнали, подути. От друга страна, чаят от хибискус, който е богат на флавоноиди, противодейства на подуването на корема, като оказва и влияние върху това как алдостеронът, хормонът, който отговаря за електролитния метаболизъм и баланса на вода в тялото действа.

Добавете към менюто си куркума

Куркумата е уникална подправка със силен противовъзпалителен ефект върху тялото и особено върху черния дроб. Според изследвания, редовната ѝ консумация може значително да намали риска от запушване на жлъчните пътища. Куркумата спомага за намаляването на риска от ракови заболявания, грижи се за здравето на сърцето, подсилва имунитета.

Малки стъпки за детокс на черния дроб

Червено цвекло

Вкусно е на салата, варено, в яхния, зеленчуков фреш, на пюре. Добавянето на червено цвекло към празничното меню, ще помогне да детоксикирате тялото си. Кореноплодният зеленчук съдържа вид антиоксиданти, наречени беталаини, който помага за възстановяването и регенерирането на клетките в черния дроб, основният детокс център на организма.

Свързани статии

Киви

След голямото количество храна, което консумираме по време на празници е възможно да се появи и запек. Кивито е чудесен плод за разтоварване на организма. То е богато не само на витамини и минерали, но съдържа фибри, които благоприятстват движението на червата. Знаете че нередовното изхождане е вредно за здравето и е причина за натрупването на токсини в тялото.

Овесени ядки

Ако не страдате от непоносимост към тях може да ги включите в следпразничния детоксикиращ режим. Овесените ядки са богат източник на полезни за червата фибри, които захранват полезните бактерии в червата. Също така съдържат противовъзпалителното съединение авенантрамид (съдържа се и в кафявия ориз, царевицата).

За него е известно, че намалява риска от здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, включително сърдечни заболявания и диабет. Не на последно място, купичка овесена каша ще ви осигури енергия и ситост за по-продължително време.

 

Коментирай