Здраве и красота

Добре ли е да приемаме цинк при вирусни инфекции и настинки?

Какво мислят специалистите

18.12.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мисълта, че има нещо, което може да ни помогне да се преборим с настинките и вирусите през зимата, ни носи надежда в студените дни. Тази надежда е цинкът. Полезният минерал е обект на изследване още от 1984 година насам, според клиника Майо.

Изследователите неведнъж са изтъквали ефективността на цинка при настинки и вирусни инфекции, която той дължи на стимулиращите си свойства спрямо имунната система.

Мултивитамините увеличават риска от рак

Въпреки че резултатите от проучванията са смесени и понякога противоречиви, най-новите изследвания показват, че ако действате при първите симптоми на респираторно заболяване, ползването на добавката цинк може да намали продължителността и тежестта на настинката или вирусната инфекция, пише thehealthy.com.

Медицинският специалист и фармацевт Тимъти Браун, доцент по фармацевтична практика в Университета в Североизточен Роутстаун, Охайо, споделя пред сайта, че пациентите трябва да говорят със своя личен лекар относно ползите от хранителните добавки с цинк.

Пренаталните добавки не подобряват мозъчната дейност на бебето

Добре ли е да приемаме цинк при настинки и вирусни инфекции?

Доцент Браун смята, че е добре да приемаме цинк, за да подпомогнем борбата на имунната система с настинките. „Информацията от медицинските проучвания показва, че ако се използва правилната форма на цинк, това може да намали тежестта на симптомите и продължителността на боледуване“, коментира Браун. Според него правилният начин е да се включат таблетки с цинков глюконат или цинков ацетат, които да се приемат още в първите 48 часа от проявата на първите симптоми.

4 антистареещи витамина за млада кожа

Когато хранителната добавка с цинк се приема според указанията на опаковката и не се предозира или приема твърде малка доза, тя би следвало да подпомогне функцията на имунната система.

* Преди да предприемете прием на каквито и да е хранителни добавки или медикаменти, отпускани без рецепта, консултирайте се с вашия лекар.

Коментирай