Здраве и красота

5 вечерни ритуала за по-добър сън и здравословна почивка

Защо сънят е толкова важен за здравето

19.12.2019г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора страдат от проблеми със съня. Безсънието, честите събуждания през нощта, късното заспиване и ранното ставане, особено под влиянието на ежедневния хроничен стрес могат да доведат до сериозни емоционални и физически проблеми. Общото здравословно състояние страда при липса на качествен сън и добра почивка за тялото в дългосрочен план, затова е важно да направим всичко възможно да подобрим съня си.

Хранителни комбинации срещу безсъние

Можем да го направим с някои релаксиращи практики и ритуали, които предразполагат към по-лесно заспиване и допринасят за постигането на по-дълбок и непробуден сън през нощта.

Запалете свещ с благоуханни масла

Един добър начин да предразположите тялото и ума си към отпускане за сън са ароматните свещи. Дайте си обещание те да ви служат като ограничител за употребата на електронни устройства преди заспиване. Синята светлина от телефоните и таблетите поддържа ума активен и пречи на синтеза на мелатонин, хормон на съня. Използвайте ароматните свещи като начин да блокирате доколкото е възможно тази синя светлина вечер и преди лягане. С течение на времето ще се убедите колко по-лесно ще започнете да заспивате.

Насладете се на сладък момент

Доза щастие преди лягане няма да ви се отрази никак зле, даже напротив. Провокирайте секрецията на серотонин в тялото си, като си позволите да хапнете парче черен шоколад 1 час преди лягане. Към него добавете малко шафран, който има успокояващи нервната система свойства. Според някои изследвания, черният шоколад в комбинация с шафрана стимулира специфичен невротрансмитер, който има успокояващ ефект и предразполага към дълбок сън, както и към понижаване нивата на стрес.

4 активности против безсъние

Отпуснете краката си нагоре върху стената

Легнете по гръб. Доближете се до стената и вдигнете вертикално краката си. Този ритуал е полезен за съня, но и за сърдечносъдовата система, особено за кръвоносните съдове в краката, които изпитват особено напрежение през деня.

Свързани статии

Повдигането на краката по този начин намалява сърдечната честота, подобрява венозния тонус и спомага за оттичане на задържаните течности в долните крайници. С премахването им се намалява напрежението върху съдовете в краката, както и подуването им. С подобряване на лимфния поток и кръвообращението в краката се насърчава спокойният сън.

Вземете топъл душ и хидратирайте кожата с лавандулово масло

Топлият душ преди лягане предразполага към по-лесно заспиване и отпускане на нервната система. Масажирането на кожата с овлажняващ продукт с лавандула или с етерично лавандулово масло допълнително стимулира успокояването на централната нервна система и ускорява процесите на заспиване.

4 билки, които помагат при безсъние

Масаж

Лекият масаж преди лягане има дълбоко отпускащ ефект. Той стимулира кръвообращението, допринася за намаляването на стреса и ускорява процеса на заспиване. За допълнителен комфорт можете да включите и успокояващи масла, като лавандула, мента, лайка.

Коментирай