Здраве и красота

5 природни начина да успокоите синдрома на раздразненото черво

Натурални методи, които да опитате

19.12.2019г. / 12 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на раздразненото черво е много противоречиво състояние, тъй като симптомите му се припокриват с други заболявания или неразположения, свързани с храносмилателната система. Проявленията на това страдание също не са еднакви при всички хора. При някои синдромът се проявява с диария, при други със запек, при трети с бурен метеоризъм и подуване на корема.

Разнообразието от симптоми кара страдащите и лекарите да се затрудняват в поставянето на диагнозата, което не означава да не се консултирате с лекар, а напротив. Той ще ви помогне да изясните състоянието си и да предприемете правилните мерки за контролирането му.

Хората със синдром на раздразненото черво често изпитват болки, подуване, газове, главоболие и тежка умора, но не непременно в този ред и не е задължително всички симптоми да са налице.

Смята се, че една от възможните причини за поява на синдром на раздразненото черво е влошена комуникация между мозъка и червата. Не е напълно ясно защо се случва това и какво кара нервната система да провокира ускорено или забавено движение на мускулатурата на червата, но резултатът е дискомфорт и проблеми, които засягат дори нормалното ежедневие на човек.

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D

Конвенционални средства при синдром на раздразненото черво

Традиционното лечение на този проблем обикновено включва медикаменти, съдържащи лоперамидов хидрохлорид, съставка, която регулира диарията, както и различни антибиотици и добавки с фибри против запек. Коремните болки се лекуват със спазмолитици и нестероидни противовъзпалителни средства. Такива медикаменти следва да се предпишат единствено от лекар след преглед и провеждане на съответните изследвания. Не се препоръчва употребата им без рецепта.

Природни методи, които да опитате

Ако сте диагностицирани със синдром на раздразненото черво можете да опитате някои натурални средства, които могат да допринесат за успокояването и потискането на симптомите.

Внимавайте какво ядете

При синдром на раздразненото черво е много важно строго да се контролира приемът на някои дразнещи храни. Наблегнете на повече термично обработени и пресни фибри. Проследете кои храни отключват възпалителна реакция. Сред най-честите са пшеница, телешко, свинско, агнешко, соя, бобови растения. Бобовите, както и пресните и сушените плодове са с повишена способност да предизвикват газове и подуване.

Какво показват изпражненията за здравето ни?

Увеличете приема на фибри

Ако синдромът на раздразненото черво се характеризира със запек, приемът на повече фибри е от съществено значение за „раздвижването“ на червата. Увеличете и консумацията на течни храни. Яжте повече супи и салати, които са овкусени с ленено семе и зехтин.

Свързани статии

Откажете стимулантите

Кофеинът, особено в големи количества, е един от враговете на раздразнените черва. Ограничете или изключете напълно приема на кафе. Безкофеиновите напитки също предизвикват дразнене и проява на симптоми.

Взимайте куркума

Куркумата съдържа мощни антиоксиданти, които потискат възпалението в червата и успокояват неприятните симптоми. Включете тази полезна подправка в менюто си или я взимайте под формата на хранителна добавка.

Митове и факти за коремните болки

Опитайте прах от хлъзгав бряст или червен бряст

Хранителната добавка под формата на прах от червен бряст, наричан още хлъзгав или индийски бряст, има благотворни ефекти върху тъканите на стомашно-чревния тракт. Екстрактът е известен със свойствата си от векове и се използва като добавка в борбата със синдрома на раздразненото черво.

* Преди да приемате хранителни добавки и медикаменти се консултирайте с лекар специалист, който да определи състоянието и лечението ви.

Коментирай