Здраве и красота

Промени в настроенията, свързани със сериозни заболявания

Могат да бъдат косвен симптом

30.12.2019г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да смятаме, че сериозните заболявания имат преди всичко физически симптоми и затова следим тях на първо място. Изключването на промените в настроението обаче е грешна стратегия, защото то може да подскаже много повече неща за здравето ни, отколкото сме предполагали.

Настроението не е просто обикновена моментна нагласа, която е провокирана от дадена ситуация. То може да бъде продиктувано от вътрешни процеси, които са скрити и над които нямаме никаква власт, тоест не можем да ги владеем.

Храни и напитки, които развалят настроението

Нервност, раздразнителност, внезапен бурен смях или безпричинно дълбоко униние са само част от възможните колебания в настроението, които биха могли да се окажат симптом на сериозно заболяване, включително болест на Паркинсон, диабет, сърдечносъдови заболявания, болест на Алцхаймер, заболявания на щитовидната жлеза.

Ако сте забелязали подобни промени в настроението ви, за които не се сещате да имат причина или ако близките ви са забелязали нещо притеснително в поведението ви, вижте на какво може да се дължи.

Избухливост: хипотиреоидизъм

Ако сте забелязали, че напоследък сте станали несдържани, лесно се палите, избухвате по-яростно, отколкото ситуацията предполага, вероятността да имате хормонален проблем не е малка. Такива остри яростни настроения обикновено се свързват с хипотиреоидизъм. Освен тях обърнете внимание за сънливост, наддаване на тегло, изпотяване, изтъняване на косата. Депресията и тревожността също са характерни за намалената функция на щитовидната жлеза.

Билки, които подобряват женското настроение

Нервност: хипертиреоидизъм

Хормоните на щитовидната жлеза контролират нервната система. Когато са в по-високи от нормалните стойности, те я стимулират прекалено, откъдето идва и появилата се нервност. Свръхактивната щитовидна жлеза претоварва нервната система и това ви кара да се чувствате неспокойни, тревожни, нервни, с ускорен пулс и трудности в съсредоточаването.

Еуфория: множествена склероза

Крайното еуфорично състояние би могло да е симптом на множествена склероза. Това се казва в доклад на The National Multiple Sclerosis Society, цитиран от bestlifeonline.com. Еуфорията обикновено се редува с тъга, тревожност, депресия, страхове, които също са характерни за това заболяване. Обикновено такива пациенти изпитват чувства, които нямат нищо общо с реалността, тоест не са истински подплатени с факти, предизвикващи съответните позитивни или негативни емоции.

Как месецът на раждане влияе на настроението?

Раздразнителност: диабет

Един от съпътстващите симптоми на диабета е раздразнителността. Промените в нивата на кръвната захар могат да предизвикат раздразнителност, нервност, внезапни изблици на агресивно поведение.

Усещане за предстояща гибел: сърдечно заболяване

Чувството на обреченост би могло да е признак на сърдечносъдово заболяване или наближаващ сърдечен удар. Тази промяна в настроението е в резултат от намаленото количество кислород в мозъка, което провокира мрачните мисли и усещания.

Как ни разболява лошото настроение?

Резки промени в двете крайности: болест на Паркинсон

Характерна за страдащите от болестта на Паркинсон е внезапната смяна на крайни настроения – от ярост към смях и ведрост. Дължи се на нарушенията в клетките, произвеждащи допамин в мозъка. При това заболяване те умират, което влияе както върху движението на тялото, така и върху настроенията, в които болният изпада рязко.

Резки промени в двете крайности: заболявания на храносмилателната система

Лошото при повечето симптоми е, че те могат да са общоважащи за различни заболявания, което понякога прави диагностицирането им по-трудно. Храносмилателните проблеми влияят върху способността на тялото да абсорбира правилно хранителните вещества, които са му необходими. Оттам идват и промените в настроението като отзвук от неправилната абсорбция.

Свързани статии

Апатия: болест на Алцхаймер

Апатията и загубата на мотивация е една от най-честите прояви на болестта на Алцхаймер, свързана с поведенческите промени, характерни за болестта. Тази промяна в настроението върви ръка за ръка с когнитивните промени, които преживяват пациентите с алцхаймер. И двете изменения се дължат на едни и същи неврологични дегенерации.

Подходящите цветове за вашето настроение

Екстремни щастие и депресия: биполярно разстройство

Биполярното разстройство се характеризира именно с настроения, проявяващи се в двете крайности – от силно негативния спектър към крайно позитивния. Периодите не се редуват рязко, а обикновено са по-трайни. Заболяването се причинява от засягане на определени невротрансмитери, които предизвикват колебанията в светоусещането при страдащите от биполярно разстройство.

* При поява на какъвто и да е симптом, консултирайте се с лекар, който да определи точно състоянието ви. Не предприемайте самолечение и не игнорирайте симптоми, които ви смущават.

Коментирай