Здраве и красота

Опасни за тялото дейности за хора над 40

Време е за промени в начина на живот

03.01.2020г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато навършите 40 години, тялото ви започва осезаемо да се променя. Физически и психически ви отнема повече време да се възстановите от различни дейности, с които сте натоварили тялото си. Имунната ви система трябва да работи по-усилено, за да успее да се справи с предизвикателствата, пред които сте я поставили. Мускулите и костите ви се нуждаят от повече почивка от натоварванията, а няколко чаши алкохол с приятели са в състояние да ви извадят от строя за няколко дни.

Грешки в срещите, които да не допускате, ако сте на 40+

Не се чудете защо дейности, които преди са ви били присъщи вече ви затрудняват. Ако сте преминали в тази златна зряла възраст някои активности и практики ще трябва да бъдат ограничени, за да предпазите здравето и тялото си. Така ще сте в добра форма както физически, така и емоционално.

Кои са дейностите, които са опасни за хора над 40 и с тях трябва да се внимава?

Неща, които всяка жена трябва да направи преди 40

Продължително седене цял ден

Заседналият начин на живот е вреден във всяка възраст, но след 40 започва да придобива пагубни ефекти върху организма. Прекарването цял ден в седнало положение на работа или вкъщи пред телевизора е едно от най-опасните неща в тази възраст, както и занапред. В проучване на UCLA от 2018 година се констатира, че възрастни между 45 и 75 години, които водят заседнал начин на живот, особено за дълги периоди от време, имат затруднения с паметта и формирането на нови спомени. Сърдечносъдовата система също е поставена в риск, което може да доведе до преждевременна смърт.

Какво се случва с живота ви, когато станете на 40

Контактни спортове

Контактните спортове са онези видове физическа активност, при които има контакт с други играчи, например футбол, баскетбол, волейбол. При тях могат да се очакват непредвидени ходове от страна на другите играчи, които могат да ви наранят. Травмите в тази възраст могат да доведат до трайни увреждания и по-бавно възстановяване.

Високоинтензивни тренировки

Упражненията с голямо натоварване и висок интензитет могат да бъдат опасни за здравето след 40-годишна възраст, защото повишават риска от тежки инвалидизиращи травми. Прекалено силовите упражнения могат да повишат значително риска от остеопороза при жените.

Как трябва да се храни една жена на 30, 40, 50, 60-годишна възраст?

Преяждане

С напредване на възрастта става все по-важно да следите с какво и как се храните. Консумацията на храни с високо съдържание на захари и наситени мазнини може да предизвика диабет, заболявания на обмяната на веществата, хормонални проблеми при възрастни над 40-годишна възраст. Ако на 20 или на 30 не ви е било проблем да си хапвате сладко от време на време без да се притеснявате за талията и здравето си, сега идва момент, в който да започнете да мислите какво точно слагате в устата си.

Будуване до късно

След като навършите 40 паметта и нейната услужливост започват да стават все по-трудни за поддръжка. Ако не се наспивате качествено всяка нощ, ставате по-податливи на сърдечносъдови, неврологични заболявания, хормонален дисбаланс, повишава се рискът от болестта на Алцхаймер, високо кръвно налягане и прекомерни нива на стрес в тялото. Добрият качествен сън е изключително важен в тази възраст, а и занапред.

Как да се гримираме, ако сме на 30, 40 или 50 години?

Свързани статии

Слънчеви бани без защитен крем

Една от не по-малко опасните дейности през 40-те ви години е излагането на ярко слънце без подходящата защита за кожата. Според проучвания на Американската фондация за рак на кожата между 40 и 50% от американците получават рак на кожата между 40 и 65-годишна възраст. Този риск се повишава при често излагане на слънце без слънцезащитен крем или лосион.

Честа консумация на алкохол

Ако в по-младите ви години ви е било по-лесно да се възстановите след купон с приятели и много алкохол, сега вероятно махмурлукът ви преследва повече от ден, докато се върнете към стария си ритъм. Това е така, защото след 40 тялото се нуждае от повече време за възстановяване, а и обработва алкохола по-бавно. Трябва да сте по-внимателни с консумацията му.

Как се променя здравето на косата на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Коментирай