Здраве и красота

Синтетични материи, които предизвикват здравословни проблеми

Избягвайте ги

08.01.2020г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Каква бе последната дреха, която си купихте? А погледнахте ли от каква материя е изработена?

Докато има хора, които могат да носят всякакви материи, има и такива, чиято кожа е много чувствителна. Вижте кои синтетични материи могат да създадат някои неудобства и кои е по-добре да избирате.

Полиестер

Това е една от най-популярните и използвани синтетични тъкани. Въпреки че има много различни видове полиестери. Не всеки може да носи дрехи, които са изработени от тази материя. При някои хора е възможно да се появят различни дразнения, като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Полиестерните материи могат и да повишат телесната температура.

Вискоза

Вискозата също е една от най-използваните в модната индустрия. Произвежда се от целулоза, която се преобразува химически от дървесна маса. Носенето ѝ може да причини гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите.

Опасностите от парабените и защо трябва да ги избягваме?

Найлон

От него се изработват чорапи, бельо, чорапогащи. Найлонът се комбинира и с други материи за направата на дрехи. Той е издръжлив и евтин материал. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта от кожата, което може да причини лоша телесна миризма, кожни инфекции.

Акрил

Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил. Носенето на акрилни дрехи също излага на риск здравето ни. Възможно е да се появят неразположения като главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане и много други.

4 от най-добрите антиоксиданти за кожата

Ликра/еластан/спандекс

Те придават еластичност на дрехите. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан, който се счита за канцероген. Носенето на дрехи с еластан може да предизвика дразнене на кожата.

Материи, които рядко предизвикват кожни раздразнения:

Памук – Дишаща материя, която абсорбира потта от кожата, предпазва от топлина през лятото и студ през зимата. Памукът се води хипоалергенен и е издръжлив материал. Той е една от най-комфортните материи за носене.

Мериносова вълна – Естествен материал, който регулира температурата и влагата на кожата. Може да пробвате и дрехи изработени от вълна на алпака.

Кашмир – скъп вид вълна, но изключително приятен за носене.

Коноп – този текстил служи на хората от хилядолетия. Той е добре известен със своята здравина и издръжливост. Това е най-добрият естествен материал, когато става въпрос за поддържане на форма, тъй като не се разтегля. Също така с времето, дрехите, които са изработени от коноп стават по-меки.

Свързани статии

Коприна – Прекрасна материя, препоръчва се при чувствителни кожи, склонни към раздразнения.

Бамбук – Алтернатива на традиционните естествени материи. Текстилът, изработен от бамбук, е мек и приятен за носене, не предизвиква потене и неприятни миризми.

Лен – удобен и издръжлив за носене. Има хипоалергенни свойства и позволява на кожата да диша.

По материали от brightside.me

Коментирай