Здраве и красота

Полезни храни, подходящи за закуска

Подобряват метаболизма

19.04.2022г. / 06 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня. Закусвате ли всеки ден и какви храни съставляват закуската ви? Те са от съществено значение. Някои от тях са източници на празни калории, захари, повишават апетита и пречат да бъдем в добра форма. Но има и полезни храни, които са чудесни за закуска. Вижте някои от тях.

Хапвайте яйца

Това е една от най-здравословните закуски. Редица проучвания показват, че консумацията на яйца осигурява ситост, намалява приема на калории, осигурява енергия и помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и инсулина. Яйцата ни осигуряват и холин, който е много важно хранително вещество за здравето на мозъка и черния дроб, протеини, витамин D, спомагат за повишаване на „добрия“ HDL холестерол.

Полезни плодове и зеленчуци при запек

Кисело мляко

Доказано е, че протеинът намалява чувството за глад и има по-висок термичен ефект от мазнините или въглехидратите. Натуралното кисело мляко е чудесен източник на протеини, а „термичен ефект“ се отнася до увеличаването на метаболитната скорост. Също така, осигуряваме на червата си полезни пробиотици, които благоприятстват доброто храносмилане.

Корейски червен женшен за отслабване

Горски плодове

Горските плодове като ягоди, къпини, малини, сини боровинки са изключително богати на антиоксиданти и са чудесно допълнение към вашата здравословна закуска. Хубаво е, че дори през зимата можем да намерим в търговската мрежа пресни сини боровинки. Също така, горските плодове имат малко калории, а редовната им консумация се грижи за здравето на сърцето, намалява се окисляването на холестерола в кръвта.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Сирене котидж

Прясно зърнесто сирене, което може да редувате с извара за закуска. Сиренето котидж е добър източник на протеини. Консумацията му ще спомогне за повишаване на метаболизма, създава усещане за ситост. Може да го комбинирате със свежи зеленчуци и плодове, яйца, пълнозърнеста филийка.

Свързани статии

Авокадо

Уникална здравословна комбинация от полезни за сърцето мазнини и диетични фибри. Авокадото е подходящо допълнение към вашата здравословна диета, тъй като ще ви осигури ситост и енергия. Съдържа и витамини от групата В, а ненаситени мазнини в него, намаляват риска от сърдечни проблеми, рак и диабет.

Банани

Добавете ги към вашето смути, овесена каша. Бананите са една от най-здравословните храни за закуска. Осигуряват ни фолиева киселина, витамин В6, които спомагат за синтеза на серотонин, което може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на тревожността. Бананите са богати и на фибри, а редовната им консумация може да спомогне за регулиране нивата на холестерола.

Коментирай