Здраве и красота

Сушен кокосов орех – 4 ползи за здравето

Богат е на желязо

13.01.2020г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Консумирате ли сушени плодове и какви най-често? Днес ще обърнем внимание на сушения кокосов орех. Обикновено си го купуваме, когато приготвяме сладкиши. Но той има редица ползи за здравето. Консумацията му ни доставя добри количества витамини С, Е, В6, калций, селен, магнезий.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

Укрепва съединителните тъкани

Човешката кожа, връзки, кости и сухожилия, попадат в категорията на съединителните тъкани. За да бъдат в добра функция и здраве, те се нуждаят от някои хранителни елементи, дефицитът на които може да доведе до дисбаланса им. От друга страна, сухият кокос съдържа богата гама от минерали, които лесно се усвояват и преработват от тялото ни. Включването му в нашето ежедневно хранене, може да намали риска от дефицит на витамини и минерали, което намалява риска от сериозни заболявания, като артрит и остеопороза.

Полезни храни, подходящи за закуска 

Благоприятства мозъчната функция

Кокосовият орех е богат и на някои химикали, които спомагат за синтеза на невротрансмитери, както и миелин. Миелинът е покритието, което покрива невроните и им позволява да предават по-ефективно сигналите, които идват от или към мозъка. Всяко увреждане на миелиновата покривка на невроните може да доведе до тежки неврологични проблеми. Ето защо, освен добре познатите ни обикновени орехи, за които знаем, че са полезни за мозъчната функция, е добре да добавим към менюто си и сушен кокос.

Забранени храни при високи триглицериди 

Намалява се рискът от анемия

Желязодефицитната анемия е често срещан здравословен проблем, засягащ предимно жените. Едни от признаците, които подсказват, че страдаме от нея са липса на енергия, замаяност, бледа кожа, чести настинки и други.

Свързани статии

За да намалим риска от анемия или да подобрим здравословното си състояние при дефицит на желязо, може да добавим към менюто си и сушен кокос, освен други богати на минерала храни. Кокосовите орехи съдържат добри количества от него.

Помага за регулиране нивата на холестерола

Кокосовите орехи са здравословни източници на полезни мазнини. Редовната им консумация спомага за естественото понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишава нивото на HDL (добрия) холестерол в кръвта. Това допълнително спомага за укрепването на артериите и насърчава сърдечносъдовото здраве.

Коментирай