Здраве и красота

Ползи за здравето от чесновото олио

Добавяйте го към вашите кулинарни рецепти

20.01.2020г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

То обогатява вкуса на нашите ястия, но има и редица ползи за здравето и красотата – чесновото олио. Може да си го приготвите у дома съвсем лесно и да се наслаждавате на вкусовете му. За какво е полезно и какво ще ви е необходимо, за да си го приготвите вижте в следващите редове.

Ползвайте при акне

Чесновото масло може да послужи като естествено средство за третиране на акне. Чесънът е богат на селен, алицин, витамин С, мед и цинк, които могат да подобрят значително състоянието на кожата. Цинкът спомага за контрола на себума. Може да намажете с чесново олио пъпките или да добавите от него към хума, която да смесите с малко вода до получаването на гладка каша. Нанесете върху пъпките и след 10-15 минути може да изплакнете с хладка вода.

Сушен кокосов орех – 4 ползи за здравето

За силен имунитет

Чесновото олио има антибиотичен характер и може да се използва за засилване на имунитета по време на настинки и грип и не само. То е богато на подсилващи имунитета хранителни вещества, сред които витамини С, В1 и В6, алицин, желязо и фосфор. Дори и рядко да боледувате, добавете към менюто си чесновото олио, особено през есенно-зимните месеци, за подсилване на организма.

Как да свалим кръвното без медикаменти?

Облекчава ушната инфекция

Чесънът има силни антибактериални и антисептични свойства, които се борят срещу бактериалната инфекция, като същевременно облекчават болката в ушите. Върху памучни тампони капнете малко количество от маслото и го приложете в засегнатото ухо. Оставете да действа за 30-40 минути. Но преди да пробвате тази грижа за болки в ушите се консултирайте с лекар. Също така, ако неразположенията се усилят, докато сте с памучните тампони в ушите, незабавно ги премахнете.

При косопад и за засилване на косата

Чесновото олио може да помогне и за подобряване състоянието на косата, благодарение на това, че е богато на сяра, витамини Е, С, В6, В1. То намалява косопада, укрепва космените фоликули и стимулира растежа на косата. Нанесете от олиото в корените на косата и масажирайте нежно.

Свързани статии

Това ще подобри кръвообращението в областта на скалпа. Изчакайте 30-40 минути и измийте косата си както обикновено. При добра поносимост, правете тази грижа 3-4 седмици, за да укрепите косата си.

Още няколко ползи за здравето от консумацията на чесново олио:

  • Подпомага здравето на сърцето;
  • Редуцира кръвното налягане;
  • Помага за редуциране нивата на холестерола;
  • Подобрява състоянието на костите;
  • Детоксикира тялото;
  • Може да намали риска от рак.

Как да си приготвите чесновото олио?

Обелете 1-2 глави стар чесън. Сложете скилидките в подходящ буркан и долейте олио или зехтин. Затворете буркана с хубава капачка и съхранявайте олиото в хладилник. Чесънчетата ще овкусят мазнината. Чесновото олио съхранявано в хладилник може да издържи 2-3 седмици. Добавяйте го към вашите сосове, брускети, салати, ястия. Може да си хапвате и от чесъна, който е накиснат в него.

Коментирай
8 rate up comment 0 rate down comment
prikazlivka ( преди 4 години )
Винаги съм си знаела, че чесъна е много полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар