Здраве и красота

3 полезни храни, с които не бива да прекаляваме

Може да качите килограми

26.02.2020г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че ежедневното ни меню трябва да е съставено от полезни и здравословни храни. Понякога в желанието си да се храним максимално здравословно, прекаляваме с консумацията на някои храни, които въпреки че имат редица ползи за здравето, могат да се окажат и вредни, ако ги консумираме в по-големи количества. Вижте с кои трябва да внимавате.

Ядки

Ядките са сочени за суперхрана. Те са богати на важни хранителни елементи, като протеини, фибри и здравословни мазнини. Поради високото им съдържание на протеини и мазнини, прекалената им консумация може да доведе до стомашни неразположения и наддаване на излишни килограми. Дори и да спазвате диета, бъдете внимателни с това какво количество ядки консумирате на ден.

До 50 г ще ви заредят с енергия, ще ви осигурят ситост. Също така, дори и да не спазвате диета, избягвайте пакетираните овкусени ядки, тъй като съдържат много натрий, някои от тях са и пържени.

Колко мазнини е здравословно да се ядат на ден?

Плодове

Ежедневното ни меню трябва да включва полезните и вкусни плодове, защото те ни осигуряват витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Редовната консумация на плодове намалява риска от редица здравословни проблеми. Въпреки това трябва да внимаваме в какви количества ги консумираме, особено тези, които са по-захарни, като мандарини, банани, фурми, ананаси, манго, грозде, нектарини... Тъй като са с висок гликемичен индекс, могат да повишат нивата на кръвната захар и инсулина, да увеличат риска от напълняване.

Сокове за детокс и отслабване

Храни, богати на протеини

Знаете ли, че протеините се считат за градивните елементи на тъканите, клетките и хормоните. Те са необходими на нашето тяло за редица функции, които протичат в него, а в менюто ни всекидневно присъстват животински и растителни източници на протеини. Защо не бива да прекаляваме с консумацията на животинските протеини?

Свързани статии

Това натоварва храносмилателната система, може да доведе до появата на газове, наддаване на тегло. Също така твърде многото протеини натоварват и бъбреците, които са отговорни за елиминирането на азотните отпадъчни продукти от кръвта.

За да бъдем в добро здраве, препоръчителният дневен прием на протеини е 1,5 – 2 г на ден за 1 кг телесно тегло. Ако тежите 65 кг, дневният прием на протеини трябва да е около 100 – 130 г, но ако сте физически активни, спортувате интензивно, това количество може да е малко повече.

Не на последно място, не прекалявайте и с консумацията на ориз, картофи, мед, овесени ядки, храни богати на фибри.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Mimi ( преди 4 години )
Е,и.......с какво да се храним?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати