Здраве и красота

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Кои упражнения да правим в съответния диапазон от деня

19.01.2020г. / 21 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте си наумили през 2020 година най-после да постигнете тялото на мечтите си, вероятно сте си обещали да тренирате всеки ден. Това е чудесно, но трябва да подберете най-подходящата физическа активност за вас. След това трябва да я съобразите със свободното си време, така че да успявате да тренирате всеки ден без изключения. Това е един от най-трудните моменти, защото ежедневието ви става все по-динамично, отговорностите и ангажиментите на модерния човек са много и времето за упражнения е наистина ограничено.

Грешките, които допускате в тренировките за дупе

Затова и често допускаме грешки, като правим даден вид упражнения в грешен и неподходящ диапазон от деня. За да извлечете максимална полза от усилията, които полагате, вижте кой часови диапазон е най-подходящ за даден вид тренировка.

Сутрин – кардио

Повечето треньори са единодушни, че тренировките сутрин са много добър начин да задвижите метаболизма си, да раздвижите мускулатурата и да отслабнете и стегнете фигурата си. Това е отличен начин да започнете деня. Кардиото е най-подходящата тренировка за този часови отрязък, защото повишава сърдечната честота, стимулира метаболизма и изгарянето на калории.

Кардио тренировките са чудесни за трениране на мускулите и ускоряване на пулса, респективно задвижване на метаболизма. Важно е преди това да загреете добре, за да избегнете претоварвания и травми.

Защо не трябва да правите една и съща тренировка всеки ден?

Сутрешното кардио е добре да се прави на празен стомах. Този тип нискоинтензивна тренировка няма да навреди на мускулите ви, защото няма да черпи енергия от тях и няма да им навреди. Енергията за кардиото идва от излишните мазнини, които биват изгорени по време на тренировъчна сесия, което е чудесно и води до задоволителен резултат.

Обед – високоинтензивна интервална тренировка

Ако сте човек, който предпочита да тренира на обед, вероятно разполагате с малко време. Заради това, а и защото в този времеви диапазон е най-подходящо да се прави, е добре да наблегнете на високоинтензивните интервални тренировки. Те са най-добрата опция за физическа активност в обедните часове.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Правят се на кратки периоди, заради което се наричат интервални. За изпълнението им не се изисква много време, защото са с висок интензитет. При този вид тренировки се изгарят много калории, тъй като значително се повишава сърдечният ритъм и се включват всички групи мускули.

Свързани статии

Високоинтензивните интервални тренировки са така ефективни, защото интензивността предизвиква ускорен ефект на изгаряне на мазнините поради повишената нужда от кислород в тъканите и мускулите.

Тренировки, при които се изгарят най-много калории

Вечер – силови упражнения

Ако сте по-активни вечер, значи упражненията с тежести или силовите тренировки са точно за вас. За да извлечете максимума от тях, правете своите сесии след 8 часа вечерта. Силовите упражнения са идеалната тренировка в този диапазон от деня, защото за изпълнението им се изразходват запасите от гликоген в черния дроб, което означава, че ще имате сили да направите тренировката си и същевременно ще изгорите много калории.

Упражненията с тежести изискват голям анаеробен капацитет, който натурално е по-висок вечер в сравнение със сутринта.

5 основни грешки при тренировките, които вредят

Коментирай
Свободно време