Здраве и красота

Сироп от джинджифил – при настинки и запек

Полезна напитка с чудесен вкус

21.01.2020г. / 05 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джинджифилът все по-често намира място в нашите кулинарни рецепти. Пресен или сушен, добавяме го към ястия, супи, фрешове или го комбинираме с мед и орехи за силен имунитет. С него може да се приготви и чудесен сироп, който да добавяте към вашите закуски с овесени ядки, чай или да приемате от него по няколко лъжици на ден. За какво помага сиропът от джинджифил и как да си го приготвите?

За по-добро храносмилане и метаболизъм

Сиропът от джинджифил съдържа определени летливи масла, които стимулират производството на слюнка, която подпомага процеса на храносмилане. Джинджифилът в комбинация с меда и канелата, може да помогне и при подуване на корема, запек.

Важни хранителни елементи за жени след 30

Помага при настинка

Джинджифилът има невероятни антибактериални свойства, което го прави подходящ за приготвяне на напитка, която да подсили имунитета по време на настинка и грип. Консумацията на сироп от джинджифил спомага за облекчаване на напрежението в синусите, действа отхрачващо и облекчаващо болките в гърлото.

Какво се случва, когато преди сън пиете мляко с куркума

Контролира високото кръвно налягане

Според специалисти, някои химични съединения в джинджифила могат да помогнат за намаляване на хипертонията. Подправката намалява риска от образуването на кръвни съсиреци в артерии и кръвоносни съдове и по този начин контролира кръвното налягане. Също така, някои съединения в джинджифила могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол в кръвта, който може да причини сърдечни заболявания.

Свързани статии

Премахва лошия дъх

Още една причина да си приготвяте сироп от джинджифил е, че той помага за елиминиране на бактериите в устната кухина, които причиняват появата на лош дъх.

Как да си приготвите сиропа от джинджифил?

Ще ви бъдат необходими:

  • 1 чаша пресен джинджифил, обелен и нарязан;
  • 3 чаши вода;
  • 1 пръчка канела;
  • мед на сладост.

В дълбока тенджера смесете водата, джинджифила и канелата. Когато сместа кипне, намалете котлона и оставете да къкри, докато течността се редуцира наполовина. След това я прецедете и оставете да се охлади. Когато сиропът е със стайна температура, може да добавите и меда. Съхранявайте го в хладилник.

Коментирай