Здраве и красота

Как да се отървете от последните излишни килограми?

След дълго спазване на диета и режим на тренировки ви остават няколко килограма до заветната мечта. Защо задържате тегло?

07.02.2020г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искате да отслабнете, започвате здравословна диета и се стараете да посещавате фитнеса редовно. Скоро резултатите започват да се проявяват. Щастливи сте. Килограмите започват да се топят скоростно и от ден на ден дрехите започват да ви стават по-широки. Докато не идва момент, в който последните няколко килограма от заветното мечтано число не застиват. Те сякаш не мърдат, каквото и да правите. Струва ви се, че все едно метаболизмът ви е застинал и каквото и да правите нищо не е в състояние да ви помогне да се отървете от тези последни няколко килца.

Как полезните бактерии в червата страдат от нашата диета?

Защо се случва така?

Нормално е в началото свалянето на килограми да е по-ускорено, отколкото в края, тъй като отначало тялото се освобождава най-бързо от задържаните течности и така нареченото „водно тегло“. С все по-наближаващото се разграждане на същинска мастна тъкан процесът се забавя. Точно това е моментът, в който не трябва да се отказвате, защото финалните няколко килограма са именно онези мазнини, които трябва да разградите напълно.

Как да успеете да го постигнете?

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

Използвайте „хранителен дневник“

Водете си дневник на всичко, което консумирате. Това ще ви помогне за разнообразяването на поетата храна, за преброяването на вида и количеството приети калории, както и за това по кое време се храните. Дневникът помага да спазвате точен график на хранене, което е от съществено значение за циркадните ритми на организма.

Променете вида на тренировката си

С времето тялото свиква с движенията, които го карате да прави. За да бъде една тренировка за отслабване ефективна, променяйте вида и интензитета ѝ. Така ще предизвикате организма си с нови трудности, които ще засилят метаболизма.

10 начина да отслабнете натурално без диета

Намалете стреса

Когато тялото е под силен стрес, то се стреми да задържи мазнините, с които разполага, за черни дни. Този механизъм ви пречи да стопите излишните мазнини. Направете всичко възможно да намалите стреса, като се занимавате с приятни хобита, общувате с приятели, слушате приятна музика и най-вече като избягвате физическото изтощение.

Ако правите грешката да тренирате още и още без да почивате, смятайки, че това ще ви помогне да отслабнете, лъжете се. Така само увеличавате стреса в тялото си и пречите на нормалното му функциониране. Давайте си време и за почивка.

Спете повече

Липсата на достатъчно сън в комбинация с високите нива на стрес в организма е много лош вариант. За да намалите стреса е необходимо да си осигурявате достатъчно време за сън. Сънят е естествен природен механизъм на тялото, който играе съществена роля за неговото възстановяване, но и за извършването на редица метаболитни процеси. Когато продължителността на съня не е достатъчна, тези процеси не се извършват качествено.

Ползи от средиземноморската диета, плюс рецепти към нея

Не изпадайте в крайности

Ако сте гневни на тези последни няколко килограма и в стремежа си да се отървете от тях изключвате цели групи храни, грешите. Всяко хранително вещество е необходимо на организма за извършване на сложните метаболитни процеси, затова ако го лишите от някоя група макроелементи, вие го подлагате на истински стрес.

Онова, което наистина не ви е нужно са захарите, преработените и готови храни, колбасите, пакетираните лакомства и десерти, газираните подсладени напитки. Вместо да се фокусирате върху модерни хранителни режими, като кето и периодично гладуване например, съсредоточете се върху балансираното и разнообразно хранене.

5 подходящи брашна за диета

Слезте от кантара

За да намалите още повече стреса, спрете да мислите за числата. Не се качвайте на кантара всеки ден по няколко пъти. Числата са само ориентир за общото ви тегло. Ако спазвате добър хранителен режим и тренирате редовно, теглото ви най-вероятно представлява стегнатата мускулна маса, която сте постигнали. Тя понякога може дори да надхвърли първоначалното ви тегло, от което сте стартирали програмата си за отслабване. Но определено, когато се погледнете в огледалото ще видите по-стройна, стегната и красива фигура независимо от числото, което показва кантарът.

7-дневна диета, балансираща хормоните

Коментирай