Здраве и красота

Как да успокоите и хидратирате кожата през зимата?

Няколко важни съвета за мека и гладка кожа без сухота

29.01.2020г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимата кожата е подложена на истински стрес. Студеният въздух и силният вятър я изсушават и предизвикват дискомфорт заради лющенето и нацепването, които могат да засегнат както лицето, така и тялото.

За да върнете мекотата и еластичността на кожата си е необходимо да се погрижите за нея по правилния начин през зимата. Ето как.

3 зимни маски за красива кожа на лицето

Не взимайте супергорещи душове

Колкото и да ви е студено, колкото и да ви се иска да стоите под горещия душ с часове, не го правете. Прекалено топлата вода прави тъкмо обратното с кожата – изсушава я и я прави уязвима на зимните атмосферни условия, като отнема влагата от кожата.

Използвайте по-плътен хидратант

През зимата е добре да се използват овлажняващи и хидратиращи продукти с по-плътна текстура, които да проникват по-дълбоко в кожата и да я защитават от студа.

Как да подхраните сухата кожа през зимата?

Хидратирайте по няколко пъти на ден

Прилагането на хидратиращ продукт еднократно сутрин или вечер не е достатъчно през зимата. Налага се нанасяне по няколко пъти на ден.

5 страхотни хидратиращи маски за лице през зимата

Мийте лицето веднъж

През лятото се препоръчва миенето на лицето да се прави сутрин и вечер заради повишеното изпотяване в жегата и секрецията на по-големи количества себум. През зимата това не е задължително, ако кожата ви е суха или смесена. Достатъчно е да миете лицето с измиващ продукт веднъж дневно за предпочитане вечер. Сутрин кожата само се изплаква с вода за свежест, като веднага след това се нанася дневен хидратиращ крем.

Красива кожа през зимата с хидратация, масла и компреси

Пропускайте тоника

Тониците за лице имат склонност към пресушаване и усещане за нацепване на кожата на лицето. За да избегнете този дискомфорт през зимата, пропускайте тази стъпка в грижата за кожата.

Ексфолирайте по-рядко

Последното, от което се нуждае уязвимата и дехидратирана кожа през зимата е често ексфолиране. То може да предизвика допълнително зачервяване, нацепване, сухота, лющене и силни раздразнения, от които нямате нужда. Ексфолирайте по-рядко само при нужда.

10 причини да остаряваме по-бързо през зимата

Овлажнете въздуха в дома си

Важно е да хидратирате кожата отвън, но и отвътре, като пиете достатъчно вода, а също така важно е и допълнителното овлажняване на въздуха в дома ви. През зимата той става по-сух заради изкуственото отопление и затова е препоръчително да го овлажнявате допълнително.

Не забравяйте околоочния контур

Кожата около очите и клепачите е много тънка и уязвима. За да я подхраните и хидратирате, използвайте подходящи за тази зона овлажняващи продукти. По този начин ще предпазите очите си от поява на бръчки, възникнали вследствие на прекалена сухота.

5 подхранващи и хидратиращи маски за суха кожа

Коментирай